Domotica en robotica: dit brengt de (nabije) toekomst

Be smart, spread the word.

Domotica

We dromen al decennialang van slimme technologie in huis en voor persoonlijk gebruik. De ‘Back to the Future’-films wisten al verschillende uitvindingen te voorspellen, en er zit nog meer aan te komen! Robotica en domotica – de toepassing van intelligente technologie om ons dagelijks leven gemakkelijker te maken – hebben heel wat voor ons in petto de komende jaren …

De toekomst van het ‘internet of things’

Het ‘internet of things’ maakt al jaren furore in de wereld van technologie en domotica, maar is nu wel echt aan het doorbreken. Volgens experts mogen we de komende jaren van het internet der dingen een exponentiële uitbreiding verwachten. Er zouden op zes jaar tijd zo’n 25 miljard nieuwe ‘dingen’ – computers, huishoudtoestellen, sensoren … – aan het internet worden toegevoegd. Al die devices delen hun data met cloudsystemen, terwijl nieuwe analysetools en machines met kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’) deze ‘big data’ zullen omzetten in concrete toepassingen voor de consument. Je huis en je omgeving zullen voor jou data verzamelen over je leven, je gezondheid en je planning. Slimme computers en toestellen kunnen op die manier problemen voorkomen en je drukke leven een pak efficiënter regelen. Jij spaart tijd en geld uit, leeft langer en gezonder, en beperkt je milieubelasting tot het absolute minimum. Dat is, althans volgens experten, waar we nu naar evolueren.

De onstuitbare opmars van sociale robots

Tegelijk met de doorbraak van het internet der dingen verwachten domotica- en robotica-specialisten dat robots in ons leven zullen verschijnen. Verwacht geen angstaanjagende of al te menselijke robots zoals in de films: ook sensoren gekoppeld aan kunstmatige intelligentie zijn ‘robots’.

Volgens Randall van Poelvoorde van robots.nu naderen we het punt waarop sociale robots een belangrijke rol zullen spelen in onze woningen. ‘Robots’ zullen onze ontlasting meteen kunnen analyseren in het toilet, en je gezondheid zo op de voet volgen, zodat je het probleem nog kunt aanpakken vóór je ziek wordt. Maar Randall van Poelvoorde ziet ook andere toepassingen: “Als ik ’s ochtends de trap afloop, zegt mijn robot ‘Goedemorgen Randall’, want hij voelt door mijn manier van stappen dat ik het ben. ‘Zal ik de belangrijkste e-mail voorlezen?’ En: ‘Ik heb een afspraak bij de dokter gemaakt omdat er iets niet goed is met de ontlasting.’” Zo’n scenario is volgens van Poelvoorde vandaag zelfs al perfect mogelijk.

Wantrouwen, maar ook geloof in de vooruitgang

Toch loopt het niet noodzakelijk zo’n vaart. Corien van Berlo van Smart Homes, een Nederlands kenniscentrum over domotica, merkt dat veel consumenten nog wantrouwig staan tegenover het internet der dingen. Zij wijst op het belang van accurate en heldere informatie. Ook de overheid heeft hierin een rol te spelen, aldus van Berlo.

Eén innovatie die verrassend snel ingang vindt, is de sociale robot. Een robot die jouw dagelijkse opvolgt en monitort, maar die je ook op een menselijke manier aanspreekt, voelt voor veel mensen natuurlijk en aangenaam aan. Dat is de sleutel tot het succes van sociale robots, vindt Corien van Berlo. Het is belangrijk dat de sociale robot ‘zichtbaar’ aanwezig is, en zich niet beperkt tot onzichtbare sensoren en enkele onpersoonlijke knopjes en schermen. Als gebruikers zien dat de robot ergens op reageert, maakt dat de aanvaarding van robots in ons leven een pak makkelijker.