domotica systemen anno 2015 mogelijkhedenEr bestaan tal van verschillende domotica systemen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Dankzij de technologische vooruitgang maakt domotica je huis vandaag slimmer dan ooit tevoren en is de installatie ervan gemakkelijker dan ooit. Naast de geïntegreerde systemen die in je huis worden ingebouwd, zijn ook grote bedrijven als Apple, Samsung en Google volop domotica oplossingen aan het uitwerken. Dringend tijd dus om de verschillende domotica systemen op een rijtje te zetten en te vergelijken.

Hoe is domotica ontstaan?

Domotica komt overgewaaid van de geautomatiseerde industrie en kantooromgevingen. De eerste domotica systemen voor particulieren waren vooral gericht op personen met een beperking. Personen in een rolstoel konden op die manier bijvoorbeeld een aantal huiselijke taken laten uitvoeren. Tegen het einde van de 20ste eeuw werd er een standaard opgesteld waarbinnen verschillende systemen konden worden geïntegreerd, waardoor domotica toen pas echt doorbrak. De opkomst van smartphones en tablets stuwde de domotica markt daarna nog verder de hoogte in.

Ook vandaag ontwikkelt ONE nog slimme oplossingen voor domotica in de zorg. Voor meer info hierover kan je ons steeds contacteren.

De eerste generatie systemen: alles uitbreken

De eerste generatie domotica systemen hadden redelijk eenvoudige toepassingen, die men veelal niet vanop afstand kon bedienen. Het ging dan bijvoorbeeld om elektrische rolluiken of het licht dat met één centrale knop te bedienen was. Voor deze domotica systemen moesten heel wat nieuwe leidingen getrokken worden, waardoor de installatie ervan veel breekwerk vereiste en de prijs ook redelijk hoog lag.

Domotica vandaag: steeds slimmer

De domotica zoals we die vandaag kennen gaat veel verder. Domotica systemen worden tegenwoordig standaard aangesloten op het LAN-netwerk, waardoor je je woning vanop eender welk toestel (smartphone, tablet, laptop, …) met een internetverbinding bedient.

Het grote nadeel is dat veel systemen vandaag nog volledig geïntegreerd moeten worden in de woning, waardoor ze ofwel enkel bij een nieuwbouw kunnen worden voorzien ofwel een heus renovatieproject vereisen.

domotica systemen installeren

Het kan gelukkig ook anders: steeds meer toestellen ondersteunen standaard domotica, waardoor breekwerken niet nodig zijn. Belangrijke voortrekkers daarbij zijn Apple Homekit, Samsung Smart Home en Google Nest. Maar ook ONE!

De evolutie van domotica prijzen

De prijs van domotica is de laatste jaren sterk gedemocratiseerd. Waar het vroeger nog een luxeproduct was, komen er nu steeds meer (standalone) producten en systemen op de markt die je huis op betaalbare wijze slimmer maken. Zo kan je met Philips Hue al voor minder dan € 200 je verlichting bedienen en programmeren vanop afstand. De prijzen voor geïntegreerde systemen liggen wat hoger maar je krijgt er natuurlijk een pak extra functies en mogelijkheden voor in ruil.

ONE Smart Control: slim systeem voor elke woning

Wil je je verwarming op afstand regelen, je rolluiken automatisch naar beneden laten gaan als het donker wordt of alle lichten doven met één druk op de knop? Dan heb je natuurlijk weinig boodschap aan de domotica systemen van Apple of Samsung, die (momenteel) slechts met een beperkt aantal toestellen werken. En je hebt waarschijnlijk ook geen zin om je muren te gaan openbreken…

Domotica installerenDaarom ontwikkelden we bij ONE Smart Control de eerste huisautomatisering oplossing die eenvoudig te installeren is. Ons domotica systeem is daardoor toepasbaar in elke nieuwe en bestaande woning zonder dat je ook maar een tegel of baksteen hoeft uit te breken.

Hoe dat in zijn werk gaat?

Door je elektriciteitsnetwerk om te toveren in een slim en krachtig domotica systeem! ONE Smart Control maakt gebruik van slimme blokjes die eenvoudigweg achter je stopcontacten en schakelaars geïnstalleerd worden. Zonder bekabeling, zonder breekwerken. Deze communiceren vervolgens met de ONE server die bij in de zekeringenkast geplaatst wordt en aangesloten wordt op het internet. Op die manier heb je altijd en overal toegang tot de toestellen in huis en kan je het actuele energieverbruik op de voet volgen.

Raadpleeg alle functies en toepassingen voor jouw woning. Meer weten over domotica in uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Standaard contactformulier NL