Carl de Schepper en zijn gezin verhuisde in 2012 naar een oud herenhuis in Antwerpen. Het initiële renovatiebudget was eerder beperkt waardoor er geen ruimte was voor “extra luxe” zoals een domoticasysteem.

Na een jaar in hun nieuwe woonst ontvingen ze de afrekening van hun energieverbruik. Hoewel ze hier en daar wat gerenoveerd hadden, lag de afrekening toch een stuk hoger dan in hun vorige woning. Veel opzoekingswerk en enkele rekenoefeningen later bleek dat, gezien hun huidige energieverbruik, een domoticasysteem toch een rendabele investering zou zijn. Van deze keuze hebben ze nog geen seconde spijt gehad.

De ideale oplossing om energie te besparen

Carl kan diverse redenen opnoemen waarom domotica de ideale oplossing vormt om op een slimme en vooral makkelijke manier je energieverbruik te volgen en vervolgens ook te besparen. Zo gebeurde het regelmatig dat de verwarming aan was wanneer dat niet hoefde. Of dat ze het licht op de bovenverdieping vergeten waren uit te doen en dat pas vele uren later ontdekten.

Bovendien telt het oude herenhuis ook heel wat verschillende lichtpunten. De juiste lichtpunten in- of uitschakelen om de juiste sfeer te creëren, bleek dan ook een probleem. Dankzij hun domoticasysteem doen ze dit nu makkelijk en snel vanuit hun zetel of van waar dan ook.

Het juiste domoticasysteem kiezen

Om het juiste domoticasysteem te vinden, spendeerde het gezin heel wat tijd aan opzoekingswerk. Logisch ook, want een domoticasysteem is toch iets dat je voor de rest van je leven – of zolang je in de woning woont – zal gebruiken. Het systeem moest dan ook perfect aansluiten op hun wensen.

Zo was het voor het gezin De Schepper belangrijk dat ze niet hoefden te breken. Hun woning was immers net gerenoveerd. Dit zorgde er meteen voor dat ze al heel wat systemen konden elimineren. Een tweede struikelblok waren de installateurs. Niet iedere installateur was immers op de hoogte van alle systemen en hun respectievelijke mogelijkheden. Als derde behoefte moest ook de gebruiksvriendelijkheid voorop staan.

Een groter huis en toch een lager energieverbruik

De keuze viel dan ook snel op het systeem van ONE Smart Control. Aangezien de verschillende compononenten van het systeem met elkaar communiceren over het klassieke elektriciteitsnet, moest er niet gebroken of gekapt worden. Meteen al een groot voordeel.

Het initiële programmatiewerk lieten ze over aan de installateur. Maar het instellen van nieuwe parameters gaat volgens Carl zo makkelijk, dat zelfs zijn kinderen het kunnen. Bovendien kunnen ze het hele huis ermee aansturen, van kamer tot kamer. Het licht laten branden op de zolder is dus niet langer een probleem.

Het gezin De Schepper raadt het integreren van domotica in je woning volmondig aan. Naar eigen schatting besparen ze maar liefst 10 à 15% op hun energiefactuur en hun wooncomfort is het laatste jaar aanzienlijk gestegen.