Energie besparen: 7 kleine investeringen met een groot rendement

Be smart, spread the word.

energie besparen

Zuinig zijn en energie besparen, daar hoef je je al lang niet meer voor te schamen. We streven er allemaal naar om minder brandstof, water en elektriciteit te gebruiken, en zo dus zowel het milieu als onszelf een cadeautje te geven. Want door minder energie en water te gebruiken, verlaag je je maandelijkse facturen ook aanzienlijk. In dit artikel geven we 7 eenvoudige tips om met kleine investeringen meteen véél te besparen.

1.     Degelijke isolatie

Energie besparen in huis begint altijd met een uitstekende isolatie. Er gaat namelijk veel warmte verloren als je muren, dak en ramen onvoldoende isoleren. Investeren in een degelijke isolatie vraagt wel wat tijd, geld en moeite, maar levert al snel flink op. Doordat je veel minder hoeft te verwarmen, kun je je energiefactuur met wel een derde verlagen. Wat je zoal moet isoleren? Denk zeker hieraan:

  • kelderdichting en vloerisolatie
  • muurisolatie
  • isolerende ramen en deuren
  • tochtstrips
  • dakisolatie

2.     Zonneboiler of zonnepanelen

Een andere haalbare investering die flink oplevert: zonnepanelen. Benut de gratis energie van de zon om je sanitair water en je woning op te warmen, of om elektriciteit op te wekken. Afhankelijk van de plaatsingskosten, de hoeveelheid zonnepanelen, de oriëntatie, de hellingsgraad en het rendement, kun je deze investering al na enkele jaren terugverdienen. Bereken hier hoe snel je je investering terugverdient.

3.     Slimme thermostaat

Energie sparen is vooral een kwestie van je huishoudtoestellen, verwarming en verlichting uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. De zuinigste lamp, zegt men weleens, is de lamp die niet brandt. En dat geldt ook voor je verwarming. Kies daarom voor een slimme thermostaat die je verwarming op zo’n efficiënt mogelijke manier voor jou regelt. Laat de binnentemperatuur ’s nachts en wanneer je niet thuis bent gerust tot 16 graden zakken. Dat kan helemaal geen kwaad voor je huis, en levert je een heuse besparing op. Zelfs één graadje lager levert je al snel een besparing van enkele procentpunten op.

Wist je dat je je slimme thermostaat met je smartphone vanaf afstand kunt bedienen? Tenminste als je kiest voor het domoticasysteem van ONE Smart Control. Domotica is dé manier om te besparen zonder aan comfort in te boeten.

4.     Oude lampen vervangen door spaarlampen of led-verlichting

Heb je nog oude gloeilampen of halogeenlampen in huis? Op plaatsen waar het licht vaak brandt, zoals in je woonkamer, keuken of badkamer, vervang je die beter door spaarlampen. Of nog beter: vervang ze door led-lampen. Die zijn nog energiezuiniger en ze zijn ook verkrijgbaar in warme tinten.

5.     Automatisch lichten dimmen

Dim de verlichting in je huis automatisch en spaar zo nog eens tot 10 procent stroom uit! Met ONE Smart Control kun je verschillende ‘sferen’ instellen met automatisch gedimde lichten, waardoor je moeiteloos energie kunt besparen.

6.     Energiezuinige huishoudtoestellen

Daarnaast kun je overwegen om je oude huishoudtoestellen te vervangen door nieuwere exemplaren die langer meegaan én zuiniger zijn. Nieuwe huishoudtoestellen met label A+++ zijn makkelijk 60 procent zuiniger dan toestellen met label A. Een typische koelkast uit de jaren 90 verslindt jaarlijks 60 à 80 euro aan elektriciteitskosten, terwijl een nieuwe je amper 15 euro zal kosten. Stel jezelf dus de vraag: hoe lang gaat mijn koelkast, diepvriezer, wasmachine of droogkast al mee? Begin in eerste instantie met toestellen die je heel vaak gebruikt, zoals de koelkast of wasmachine.

7.     Visualiseer je verbruik

Om doeltreffend te besparen, moet je natuurlijk wel een accuraat beeld hebben van je verbruik. ONE Smart Control geeft je de tools om je water-, gas- en elektriciteitsverbruik regelmatig te bekijken. In enkele klikken zie je je verbruiksgeschiedenis, kun je bijleren over je goeie en slechte gewoonten en kun je je energieconsumptie daaraan aanpassen. Onderzoek leert ons dat wie zijn verbruik regelmatig visualiseert, makkelijk tot 15 procent uitspaart!