Wanneer nieuwe technologie haar weg vindt naar het grote publiek, hoor je weleens straffe verhalen over hoe het desastreus fout loopt. De inrichting van een slimme woning of smart home loopt uiteraard niet altijd van een leien dakje, al blijken de problemen meestal het gevolg van een menselijke fout. Verliest de televisie verbinding of raken de verschillende toestellen niet gesynchroniseerd? Dan is er wellicht een fout gemaakt bij de installatie. Wij lijsten hier de meest gemaakt blunders op bij de inrichting van een smart home. Vermijd deze valkuilen en geniet jarenlang van de troeven van domotica!
Je wireless access point op de verkeerde plaats installeren
Een slimme woning valt of staat met een betrouwbaar netwerk. Begin dus altijd met de installatie van een goed en krachtig netwerk. De meest gemaakte fout hier is om het wireless access point ergens weg te moffelen, het liefst in een hoekje, in de berging of zelfs in de kast. Geen goed idee, want zo beperk je het bereik sterk. Installeer je access point liever in een relatief open ruimte waar het signaal niet wordt gehinderd door tal van obstakels. Denk ook na over waar het merendeel van de aangesloten toestellen zich zal bevinden.
Veiligheidsinstellingen overslaan
Wanneer je een netwerk opzet, of een toestel configureert, krijg je de kans om je technologie te beveiligen. Speel op slim en stel je veiligheidsmaatregelen meteen en op een doordachte manier in. Je neemt onverantwoorde risico’s door dit uit te stellen. De veiligheid van je netwerk en huis hangt tenslotte af van de zwakste schakel.
Onvoldoende ventileren
Je denkt er misschien niet aan, maar de meeste elektronica warmt na verloop van tijd op, en dus moet je je woning voldoende verluchten. Staan er meerdere toestellen opgesteld in een kleine, afgesloten ruimte? Dan kunnen ze wel eens oververhitten. Onze tips:
- Plaats alle toestellen niet in één kleine ruimte.
- Stapel je elektronische toestellen niet.
- Ventileer je hele woning.
- Schakel toestellen en gadgets die je niet gebruikt uit.
De handleiding negeren
Wanneer een smart home-systeem niet naar behoren werkt, is de verklaring bijna altijd dezelfde: de eigenaar of installateur heeft de toestellen foutief geïnstalleerd. Hoe dat komt? Meestal door de handleiding niet te lezen. We gaan er te vaak vanuit dat je een toestel maar hoeft aan te sluiten – ‘plug n play’ – terwijl veel technologie nog altijd een installatie- en configuratieproces vergt.
Je kunt dit efficiënt verhelpen door een specialist in te schakelen. Een expert in domotica en smart homes weet hoe de technologie werkt en hoe de installatie idealiter moet verlopen. Door dit aan hem of haar over te laten, spaar je jezelf veel moeite en tijd uit.