Inzicht in je energieverbruik: onmisbaar voor een zuinige woning!

Be smart, spread the word.

energieverbruik

Energie is niet gratis. Integendeel, de tarieven voor gas en elektriciteit blijven de hoogte ingaan. Wil je de factuur in toom houden? Dan zit er niets anders op dan je verbruik naar beneden te halen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Niet als je je laat bijstaan door de nieuwste technologieën. Dankzij domotica is het mogelijk om het energieverbruik in je woning minutieus in kaart te brengen. Op die manier kun je gericht te werk gaan en de grootste energieverslinders zonder genade een halt toeroepen. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Wat is het gemiddelde verbruik?

Volgens cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin 3.500 kWh elektriciteit per jaar. Als er ook verwarmd wordt met elektriciteit kan het verbruik hoger zijn. Het aardgasverbruik van een doorsneegezin in Vlaanderen bedraagt dan weer gemiddeld 2.326 kWh. Als aardgas niet alleen gebruikt wordt om te koken en water te verwarmen, maar ook voor de verwarming, stijgt het verbruik naar 23.260 kWh.

Hoewel het natuurlijk om gemiddeldes gaat, tonen deze cijfers aan dat er nog werk aan de winkel is. Gelukkig zijn er heel wat manieren om gemakkelijk en zonder zware investeringskosten energie te besparen. Innovatieve technologieën zijn daarbij onmisbaar. En dan denken we niet alleen aan zonnepanelen, maar ook aan domotica.

De basis: weten hoeveel je verbruikt

Een slimme energiebesparingsstrategie begint bij een correct inzicht in je verbruik. Met het domoticasysteem van ONE Smart Control weet je op elk moment welke toestellen energie verbruiken en hoeveel. De slimme blokjes die bij de installatie van het domoticasysteem achter de schakelaars en stopcontacten geplaatst worden, monitoren alles in real time. Aan jou om daar slim op in te spelen en energie te besparen!

Je kunt het energieverbruik in elke ruimte opvolgen op je smartphone of tablet. Ben je niet thuis en zie je dat er een toestel heel wat onnodige elektriciteit verbruikt? Dan schakel je het meteen uit via je smartphone of tablet. Met de ecostand doe je in één klik alle lichten uit en zet je meteen ook de verwarming enkele graden lager.