Onderzoek: mannen verhogen thermostaat, vrouwen grijpen naar dekentje

Be smart, spread the word.

thermostaat

Wat doe jij bij koud weer: de thermostaat hoger zetten, een extra trui aantrekken of een dekentje nemen? Onderzoek toont aan dat Belgische mannen sneller dat eerste zullen doen. Vrouwen springen duurzamer om met energie en grijpen sneller naar een knusse plaid.

Wat te doen bij koud weer?

De Amerikaanse multinational Honeywell, bekend van de ronde thermostaten, wilde weten hoe mensen de temperatuur in huis regelen. Daarvoor ondervroegen ze duizend Belgische volwassenen. Daaruit kwamen deze vaststellingen naar boven:

  • 45 procent van de mannen en 32 procent van de vrouwen zet de verwarming hoger bij koud weer.
  • 75 procent van de vrouwen grijpt in eerste instantie naar een dekentje. Slechts 51 procent van de mannen zou hetzelfde doen.
  • 48 procent van de vrouwen en mannen trekt een extra trui of andere extra warme kleding aan wanneer het koud is.

Wie is er baas over de thermostaat?

Je zou kunnen vermoeden dat mannen over het algemeen gewoon meer bezig zijn met het juist afstellen van de thermostaat, maar dat blijkt niet te kloppen. Een op vijf mannen geeft aan dat hun partner baas is over de thermostaat. De dames geven zelf ook aan dat zij de temperatuur in huis bepalen. Toch is het niet allemaal zwart-wit, want bijna de helft van de Belgen beschouwt de binnenhuistemperatuur gewoon als een gezamenlijke beslissing.

Dat vrouwen meer begaan zijn met de temperatuur en de thermostaat vaker afstellen, heeft er misschien mee te maken dat er gemiddeld meer vrouwen thuis werken dan mannen. Ook de persoonlijke comfortbeleving van vrouwen is een belangrijke factor: 92 procent van de vrouwen vindt een warm huis bepalend voor hun comfort. Bij de mannen ligt dit een tikkeltje lager (87 procent). Volgens hetzelfde onderzoek ervaren vrouwen 18°C als koud, terwijl de grens voor de heren 17,4°C bedraagt.

Altijd een comfortabele temperatuur in huis

De juiste temperatuur bepalen is niet altijd eenvoudig. Hoe je toch zorgt voor een stabiele, aangename en gezonde binnentemperatuur?

  1. Isoleer je woning voldoende zodat de temperatuur niet zo snel daalt.
  2. Kies voor een zuinige verwarmingsinstallatie.
  3. Regel je binnenklimaat met ONE Smart Control en bepaal de temperatuur per ruimte, ook vanop afstand met je smartphone.