5 manieren waarop domotica een handje helpt in het huishouden

Be smart, spread the word.

voordelen domotica in huis

De belangrijkste prioriteit voor ouders is de veiligheid en het welzijn van hun kinderen. Jammer genoeg blijkt het niet altijd evident om werk en huishouden te combineren. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe een domoticasysteem je daarbij kan helpen? Wij wel, en we bedachten meteen 5 manieren waarbij domoticatoepassingen je een handje helpen!

Welkom thuis!

Domotica haalt de onzekerheid weg. Je domoticasysteem stuurt je immers een berichtje wanneer je kinderen thuiskomen. Zo kun je met een gerust hart verder werken en hoef je niet te piekeren wanneer de kinderen je zelf geen berichtje sturen. Zijn ze hun sleutels voor de zoveelste keer vergeten? Dan kun je ze dankzij het slimme deurslot vanop afstand binnenlaten.

Bovendien weet je altijd wie er aanbelt, of je nu thuis bent of niet. De slimme videofoon neemt een foto van de persoon die aanbelt en stuurt die door naar je smartphone. Je kunt de parlofoon doorschakelen naar je telefoon en zo met je bezoeker communiceren alsof je thuis bent.

Houd een oogje in het zeil

Camera’s in je woning koppel je makkelijk aan je domoticasysteem. Dit maakt het mogelijk om vanop afstand het reilen en zeilen in je woning te checken. Zijn de kinderen thuis, en zijn ze wel met hun huiswerk bezig zoals ze beloofd hadden?

Een stimulerende sfeer voor het huiswerk

Het juiste licht en geen afleidingen. Dat is het recept om productief aan de slag te gaan. Stel via het systeem een scène in waarbij de lichten in de eetkamer of bureau aanspringen: dat kan gaan over algemene verlichting, maar ook taakverlichting die het juiste licht levert voor specifieke werkjes. Programmeer meteen dat de televisie, game consoles en de computer uitgeschakeld worden zodat je kinderen hun huiswerk niet uitstellen en niet afgeleid worden.

Bedtijd!

Zowel jonge als wat oudere kinderen hebben nood aan routine. Het ‘bedtijdritueel’ is zeer belangrijk om een goede nachtrust te garanderen. Automatiseer de verlichting in de kinderslaapkamer zodat de lichten op een bepaald tijdstip gedoofd worden en ’s morgens weer aangaan wanneer het tijd is om op te staan. Zijn je kids toch nog tv aan het kijken na bedtijd? Dan kun je de toestellen vanop afstand uitschakelen.

Beschik je over elektrische rolluiken? Die kun je eveneens aan het domoticasysteem koppelen zodat je kinderen ‘s ochtends gewekt worden door het zonlicht. En je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door ook de radio aan te laten springen met hun favoriete hits. Wedden dat ze altijd met het juiste been uit bed stappen?

Denk aan je energiefactuur

Kinderen zijn helemaal niet bezig met het energie besparen en denken er ook niet bij na als ze de verlichting overal in huis laten branden. Gelukkig hoef je niet te wachten tot je thuis bent om vervolgens het hele huis rond te rennen. Via je smartphone zie je meteen welke toestellen ingeschakeld zijn en kun je ze meteen uitschakelen, waar je ook bent.