Domotica is de helpende hand voor hulpbehoevenden

Be smart, spread the word.

domotica gehandicapten - thuiszorg

De kracht van technologie is dat het een antwoord biedt op tal van (maatschappelijke) problemen. Domotica is een immer evoluerende technologie die over de jaren heen al tal van oplossingen opleverde. Maar het wordt pas echt speciaal als domotica het leven van gebruikers ingrijpend kan veranderen.

Zelfstandig wonen met domotica

Onlangs pikten we een mooi verhaal op van Mikki. Een Amerikaanse studente die, na verlamd te raken door een ongeval, haar zelfstandigheid en vrijheid terugwon dankzij haar domoticasysteem. Na een val van een trap raakte haar wervelkolom beschadigd en was ze verlamd vanaf haar middel. De meest eenvoudige taken in huis vereisten de hulp van anderen. Maar, net als vele anderen, stelde Mikki zich de vraag: “wat als er niemand in de buurt is”?

Ze ging op zoek naar een oplossing en kwam al snel terecht bij domotica. Wanneer de thuishulp ’s avonds naar huis vertrekt, kan Mikki alles in huis bedienen vanuit haar bed. Toestellen die aangesloten worden op het domoticasysteem zoals het alarm, de thermostaat, de verlichting, de televisie, … kunnen allemaal aangestuurd worden via de domotica app op de smartphone, tablet of computer. Daarnaast kan er ook een centraal touch paneel geïnstalleerd worden om alle toestellen te bedienen.

Loopt er toch iets fout? Dan kunnen diverse sensoren, zoals valsensoren, detecteren dat er iets mis is. Het systeem slaat dan automatisch alarm: hetzij door een melding naar een familielid te sturen of door het alarmsysteem in werking te zetten.

Investeren om te besparen

Uiteraard moet er geïnvesteerd worden. Maar volgens Mikki weegt die investering lang niet op tegen de besparing die je kan maken. Mensen met een beschadigde wervelkolom zijn bijvoorbeeld niet in staat om hun eigen lichaamswarmte te reguleren. Een slimme thermostaat die moeiteloos en vanop afstand aangepast kan worden is dan ook een noodzaak. In eerste plaats voor het (woon)comfort van de bewoner maar ook om de energiefactuur onder controle te houden. Bovendien moet er niet continu een thuisverpleger of familielid aanwezig zijn. Dit komt niet alleen de portefeuille ten goede maar ook zelfvertrouwen van de bewoner.

Zowel thuis als in de zorg herwinnen hulpbehoevenden en ouderen hun zelfstandigheid en vrijheid dankzij domotica. Ons domoticasysteem kan volledig op maat aangepast worden om volledig te voldoen aan alle noden. We tonen je graag de mogelijkheden voor jouw situatie en woning.