Domotica en automatisering – een must voor energie-efficiëntie

Be smart, spread the word.

domotica en automatisatie woning - smart homeTien jaar geleden leek het voor velen nog als iets uit een science-fictionfilm maar automatisatie en domotica zijn niet meer weg te denken uit onze moderne huizen. Sterker nog, de technologie vormt de sleutel tot een zuinige en efficiënte woning.

Wat maakt automatisering essentieel?

Domotica heeft intussen bewezen dat het veel meer is dan louter een hippe technologie voor rijke mensen. Het helpt je op tal van vlakken om de status van je woning te monitoren en waar nodig aan te passen. De grote besparingen worden echter op vlak van energie gemaakt. Via je smartphone check je de status maar ook het verbruik van de diverse toestellen en systemen in huis. Met beperkte ingrepen – er moet immers niet meer gebroken worden om domotica te installeren – kan je op termijn heel wat besparen. Bovendien heb je altijd en overal de controle over je huis. Smart homes zijn dus geen toekomstmuziek meer maar zijn vandaag al mogelijk!

De kracht zit in de integratie

Heel wat slimme toestellen leggen nu al de controle in je hand. Met je smartphone stel je de lichten af en kies je bijvoorbeeld een leuk kleurtje. Een slimme thermostaat biedt je dan weer de mogelijkheid om een weekprogramma in te stellen of aan te geven wanneer je het huis verlaat. De verwarming schakelt dan automatisch enkele graden lager. Thuiskomen met je favoriete tunes? Ook dat kan via je smartphone geregeld worden!

Voor heel wat toestellen in huis bestaat er dus al een slimme versie. Het nadeel van al die verschillende slimme toestellen, die dan ook nog eens door verschillende fabrikanten gemaakt worden, is dat ze vaak niet onderling kunnen communiceren. En daar komt domotica bij kijken. Een goed domoticasysteem maakt het mogelijk om bepaalde toestellen onderling met elkaar te laten communiceren.

Op die manier kunnen we de verschillende toestellen op elkaar laten inspelen:

  • geef je aan dat je het huis verlaat? Dan wordt alle verlichting uitgeschakeld en gaat de verwarming uit,
  • meet onze sensor dat het warm genoeg is en er bovendien heel wat natuurlijk zonlicht het huis binnenkomt? Dan past ze automatisch de temperatuur aan zodat je niet teveel verbruikt,
  • heb je een raam laten openstaan? Dan pikt een raamsensor dit op en stuurt ze je een berichtje indien er storm op komst is. Ook de temperatuur wordt aangepast zodat je het geld niet letterlijk langs ramen en deuren buiten gooit.
  • staat de tv en de Playstation nog op maar hebben de kinderen de kamer verlaten? Dan stuurt onze aanwezigheidssensor een signaal naar het systeem dat er niemand in de kamer is waarna de tv en Playstation uitgeschakeld worden.

Een smart home zorgt voor besparingen

Dankzij een goed geïntegreerd domoticasysteem heb je altijd een perfect overzicht van je elektriciteitsverbruik. Bovendien voorziet ONE ook meters voor het water- en gasverbruik! Zo breng je moeiteloos je volledige verbruik in beeld en kan je de jacht op energieverslinders openen. Bovendien krijg je zo een perfect beeld op je sluimerverbruik. Alle stopcontacten waar een ONE blokje (een slim blokje dat communiceert met het domoticasysteem) achter geplaatst wordt, worden weergegeven in de domotica app. Zie je dat de televisie en computer nog in stand-by staan? Dan schakel je ze met één swipe uit van op afstand.

Afhankelijk van je woning (oude woning, nieuwbouw, passiefwoning, …) kan je zo algauw 10 à 15% besparen op je energieverbruik.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Om te weten hoe we jouw woning kunnen omvormen tot een smart home kan je steeds contact opnemen. We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden en de vele besparingen die je dankzij ONE domotica kan maken!