Smart homes en het Internet of Things: wat brengt de toekomst?

Be smart, spread the word.

toekomst van smart homes en domotica

Je hebt vast al wel eens gehoord van smart homes. Ook het Internet of Things is wellicht geen vreemd begrip meer. Maar heb je er al eens bij stilgestaan wat smart homes met ‘connected’ toestellen voor onze huizen en ons dagelijkse leven kunnen betekenen? ONE Smart Control richt zich naar de toekomst en toont je de mogelijkheden van domotica.

Smart homes zijn woningen waar geavanceerde technologieën en toestellen met elkaar samenwerken en communiceren. Dit laat de bewoner(s) toe om één of meerdere toestellen aan te sturen met slechts één commando. Daarbij mag je gerust aan alle functies en toestellen in je huis denken. Waar we in 2005 nog naar de schakelaar moesten wandelen om het licht aan- en uit te schakelen, kunnen we dat in 2015 lekker vanuit de zetel. Met je smartphone schakel je niet alleen het licht aan maar kan je ook de intensiteit en zelfs de kleur aanpassen. De slimme koelkast die in 2005 louter een inventaris van de inhoud kon bijhouden en beschikte over een internetverbinding, zal je weldra meldingen sturen wanneer iets gaat vervallen of dat je wat gezondere voeding in huis moet halen.

Hoe het Internet of Things onze huizen vormt

Sterker nog, volgens de voorspellingen van Vanessa Evers, hoogleraar in sociale robotica, zal onze wc binnen dit en 75 jaar communiceren met de koelkast én ons online boodschappenlijstje. De wc analyseert je stoelgang en checkt vervolgens de producten in de koelkast. Zo kan je smart home je een gezonde maaltijd voorstellen of kunnen zaken als groenten of rood vlees aan je winkellijst toegevoegd of geschrapt worden. Tegen 2090 zullen we dan ook alle ‘complexe’ keuzes uit handen geven aan onze smart homes. De slimme toestellen in huis kunnen alles meten en ons zo helpen in ons dagelijkse leven.

En daarvoor hoef je jouw woning niet vol te hangen met schermen of luidsprekers. Het Internet of Things maakt van je muren smart walls door functies als het alarmsysteem of de verwarming erop te projecteren. Swipe even met je hand of geef een stemcommando en je huis doet de rest! Maar smart homes gaan verder dan de hoogtechnologische toeters en bellen. Ze waken ook over je gezondheid. Zo pikt je bed op wanneer je een woelige nacht hebt waarna de thermostaat zich automatisch aanpast. ’s Morgens ontvang je een melding met een voorstel om een uurtje vroeger te gaan slapen. De verschillende sensoren in huis kunnen bovendien het welzijn van oudere mensen monitoren. Op die manier kunnen we langer zelfstandig thuis wonen in ons eigen warme én slimme nest!


toekomst van smart homes en domotica

Benieuwd wat de mogelijkheden van ONE Smart Control domotica zijn en hoe wij de toekomst van smart homes zien? Neem dan een kijkje op onze site of neem vrijblijvend contact met ons op.

Bron infographic: Aria