Onderzoek wijst uit: “Zoneverwarming levert flinke besparing op”

Be smart, spread the word.

zoneverwarming

In een recent onderzoek besluit het Nederlandse onderzoeksbureau TNO dat gezinnen flink kunnen besparen met zoneverwarming. Dat is verwarming per ruimte of zone in je woning, meestal met behulp van sensoren, schakelklokken of een slimme thermostaat. Ontdek hier de voordelen van zoneverwarming gekoppeld aan een domoticasysteem.

Comfortabel besparen op verwarming?

Wist je dat in een gemiddeld huishouden meer dan 70 procent van de energierekening naar verwarming gaat? Je huis en je sanitair water verwarmen is dus een relatief dure aangelegenheid. Dat heeft veel te maken met de kostprijs van fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie, en ook elektriciteit wordt almaar duurder.

Kun je dan helemaal niet besparen op je energiefactuur? Toch wel. Er zijn verschillende manieren om je energiefactuur onmiddellijk te doen dalen. Zo kun je zuiniger omspringen met warm water, de ramen ’s winters minder lang laten openstaan, of de verwarming gewoonweg een graadje lager zetten. Hoewel deze technieken allemaal werken, moet je dan wel inboeten aan comfort.

De oplossing: zoneverwarming

Hét antwoord hierop is zoneverwarming. In plaats van één temperatuur in te stellen voor je hele woning, deel je je huis in zones in. Die verwarm je apart. Zo mag de verwarming in je badkamer wellicht een paar graden hoger dan in de slaapkamer, waar je misschien zelfs geen verwarming nodig hebt. ’s Ochtends mag het lekker warm in de badkamer en keuken, terwijl je ’s avonds vast van de warmte wil genieten in je gezellige woonkamer.

Het grote voordeel van zoneverwarming is dat je hiermee behoorlijk wat kunt besparen. Je springt namelijk veel zuiniger om met je energie. Volgens het onafhankelijke onderzoek van TNO kunnen huishoudens tot wel 18 procent besparen op hun energieverbruik.

Zoneverwarming dankzij een slimme thermostaat

Je kunt je huis per zone verwarmen met een programmeerbare schakelklok. Je installeert een schakelklok per zone die je wil verwarmen en programmeert vervolgens telkens de gewenste temperatuur. Nuttig, maar nogal ‘jaren 90’ …

Veel praktischer is een slimme thermostaat. De klimaatregeling van ONE Smart Control – met geïntegreerde slimme thermostaat – laat je toe om de verwarming per ruimte of zone in te stellen, met gedetailleerde programma’s voor weekdagen, weekends, vakantie … Jij kiest zelf welke temperatuur je op welk moment van de dag wenst in elke ruimte, en de rest gaat vanzelf. Bovendien bedien je je klimaatregeling gewoon met je smartphone!