“Domotica laat ons toe onze woning naar onze hand te zetten”

Be smart, spread the word.

Voordelen van domotica - domotica van op afstand bedienenEnkele maanden geleden werd het One domoticasysteem geïnstalleerd bij de familie Bogaert in Edegem. Vorige week gingen we bij hen langs om te zien hoe zij het leven met domotica ervaren.

Het was vooral de gebruiksvriendelijkheid die voor het gezin de doorslag gaf. Maar ook de combinatie van energiesparen en extra wooncomfort zorgde ervoor dat ze nog geen seconde spijt gehad hebben van hun investering.

Een gebruiksvriendelijk domoticasysteem voor het hele gezin

Een systeem dat gemakkelijk te installeren en te gebruiken is: dat was de doelstelling van de familie Bogaert toen ze op zoek gingen naar een geschikt domoticasysteem. In een pas gerenoveerde woning waar ook nog eens kinderen rondrennen, was het geen doen om de muren te moeten openbreken om de domotica te kunnen installeren.

Dat het One systeem makkelijk geïnstalleerd kan worden en dat er achteraf zeer makkelijk nieuwe parameters ingesteld kunnen worden, gaf voor hen de doorslag. Zo lieten ze zelfs hun kinderen parameters instellen voor hun eigen kamer. Bovendien kan je ook perfect alles vanop afstand bedienen zegt Tom: “als ik ’s morgens de deur achter me sluit, volstaat het om één toets in te drukken om alle verlichting en elektrische toestellen uit te schakelen, de rolluiken op te laten, de verwarming enkele graden lager te zetten, enzovoort. Dat stel je allemaal zelf makkelijk in.”

“En een half uurtje voor je ’s avonds thuiskomt, doe je het tegenovergestelde: verwarming aan, de rolluiken naar beneden, gevel- en tuinverlichting aan, …”

Investeren in een domoticasysteem loont!

Het gezin bespaart dankzij de slimme functies tot zo’n 10% op hun energiefactuur. Zo vergaten de kinderen vroeger vaak om het licht uit te schakelen en was er ook sprake van ‘onbenutte’ energie: de verwarming die bleef branden wanneer er niemand thuis was, toestellen die ingeschakeld bleven of op stand-by stonden, …

Anderzijds toont het domoticasysteem hen ook waar ze nog extra kunnen besparen. Zo schakelden ze sinds kort over op LED’s en het domoticasysteem gaf hen gelijk: LED’s verbruiken een pak minder dan traditionele gloeilampen. “Koppel je deze ook nog eens met bewegingssensoren op plaatsen als de gang of het toilet, dan neemt de besparing alleen maar toe”, stelt Tom.

Het gezin rekende dan ook uit dat ze hun investering van zo’n 4.000€ op een goede vijf à zeven jaar tijd zullen terugverdienen.  Een investering die loont dus!

david Thielman