Een goed domotica systeem komt tegemoet aan je noden zonder complex te zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van één drukknop aan de muur waar je de volledige ruimte mee kan bedienen? Handig, toch ?
ONE domotica maakt immers niet enkel je elektriciteit slimmer maar maakt ook je drukknoppen slimmer! De drukknoppen in huis kunnen dan ook van diverse functies voorzien worden. Meer dus dan “licht aan, licht uit”…
ONE domotica sets the mood – Stel zelf je scenes in
Stel, in je leefkeuken heb je drie lichtbronnen: spots boven het fornuis, werklicht boven het aanrecht en enkele hanglampen boven de tafel.
Wanneer je kookt heb je graag veel licht, dus wil je uiteraard ook alle lampen aan. De tweede activiteit is eten waarbij je graag een intiemere sfeer creëert. Het werklicht boven het aanrecht mag in dat geval uit. De hanglamp boven de tafel dim je vervolgens een kwart en de spot boven het fornuis zet je heel zacht om een gezellige sfeer te creëren.
Die twee scenes of activiteiten met alle bijhorende stappen (licht uit, licht dimmen, …) stel je zelf makkelijk in via je iPhone. Vervolgens stel je de “koken” scene in als basisfunctie voor de drukknop en de “dineer” scene als bijkomende functie.
Huisautomatisering – gebruiksgemak verhogen, energieverbruik verlagen
Wanneer je nu één keer op de drukknop drukt, gaat de “koken” scene aan. Dit is wat je het vaakst doet in de keuken waardoor we er ook de basisfunctie van maken. Bovendien is dit ook voor de poetshulp, oppas en opa zeer duidelijk: één keer drukken licht aan, nog een keer drukken licht uit.
De “dineer” scene roep je op door twee keer kort na elkaar op de knop te drukken. Als de scene “koken” actief was, gaan de lampen zacht over van de ene naar de andere scene. De lichten harder of zachter zetten kan trouwens ook. Al wat je moet doen is de drukknop inhouden wanneer de “koken” of “dineer” scene actief is.
In dit voorbeeld gaan we ook uit van twee deuren in de keuken: één naar de woonkamer en één naar de garage. De drukknop plaats je in dat geval naast de deur aan de woonkamer. Naast de deur naar de garage kan je in plaats van een drukknop ook een sensor monteren die de “scene” koken inschakelt wanneer je met je boodschappen binnen komt in het donker. Die zelfde sensor zorgt er eveneens voor dat het licht in de keuken uitgaat wanneer ze niet meer in gebruik is.
Ten opzichte van een klassieke installatie heb je veel minder drukknoppen, meer comfort én bespaar je energie door de lampen te dimmen en automatisch uit te schakelen als de keuken niet langer in gebruik is.