De smartwatch als afstandsbediening voor je smart home

Be smart, spread the word.

apple smart watch - domotica bedienen smarthome

Het lijkt wel alsof alles rond ons plots ‘smart’ wordt. Een slimme oven, een slimme wasmachine, smarthpones en smartwatches, … Ze bieden allemaal tal van revolutionaire mogelijkheden. En dan is er natuurlijk nog de smart home. De magie begint pas echt als we al die slimme toestellen met elkaar combineren.

De smartrevolutie in huis

Er wordt wel eens gezegd dat een computer net zo slim is als de persoon die ervoor zit. Dezelfde stelling gaat (deels) op voor een domoticasysteem. Ook een domoticasysteem en smarthome hebben echter heel wat input nodig om bepaalde zaken uit te voeren en te automatiseren. Zo haalt het ONE Smart Control-systeem zijn input voor een groot stuk uit de slimme blokjes die bij schakelaars en stopcontacten geplaatst worden. Bovendien wordt het systeem ook gevoed door slimme sensoren.

De sensoren meten bewegingen, aanwezigheid, temperatuur, luchtkwaliteit en nog veel meer. Op basis van die input onderneemt het systeem de nodige acties om je leefomgeving aangenamer te maken of de actie die jij als gebruiker instelt. En zeker niet onbelangrijk: de sensoren kunnen je ook helpen om energie te besparen.

Meer weten over onze slimme sensoren?

Honey, I’m home!

Met de komst van de smartwatch in combinatie met het gebruik van Geofencing en de aansluiting van elektrische toestellen op je domoticasysteem liggen er enkele nieuwe mogelijkheden voor het grijpen. Wie al van geofencing gehoord heeft, weet allicht al waarover we het hebben. Geofencing is het virtueel afbakenen van een geografisch gebied door gebruik te maken van de gps-technologie.

Technisch gezien kunnen reeds verschillende elektrische toestellen aangesloten worden op je domoticasysteem. Deze toestellen kan je dan weer acties laten uitvoeren op basis van jouw locatie. Enkele voorbeeldjes: je verlaat je straat? Dan wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld en zakt de thermostaat enkele graden. Vertrek je naar huis vanop het werk? Dan flikkert de woonkamerlamp twee keer, zodat je partner weet dat je onderweg bent. En draai je ’s avonds de straat weer in? Dan springt de gevelverlichting automatisch aan en je favoriete song begint te spelen vooraleer je binnenkomt.

En dat allemaal dankzij je smartphone of – in het verlengde daarvan- dat hippe toestelletje aan je arm. Indien je wenst geeft je smartwatch bovendien bij elke actie een melding. Verlaat je het huis? Dan vraagt je smartwatch of je domoticasysteem moet overschakelen op de ‘away-stand’. Komen de kinderen ’s avonds thuis? Dan laat je smartwatch je dat netjes weten.

Zo kun je tal van scenario’s en programma’s opstellen voor je woning.  ONE biedt je de flexibiliteit om je huis af te stemmen op jouw levenspatroon en dat van je gezin.

ONE zal compatibel zijn met Apple en Android smartwatches.

Beeld: © Apple Watch