Hoe domotica jouw energiemeters omtovert in slimme meters!

Be smart, spread the word.

energieverbruik meten - waterverbruik meten met domotica app

Intussen is het een hot topic in de actualiteit: slimme meters. Slimme meters zijn digitale toestellen die je energieverbruik meten en dit automatisch kunnen doorsturen naar de netbeheerder. Als gebruiker ontvang je een gedetailleerd verbruiksrapport. Of de overheid nu voor de slimme meters kiest of niet, met ONE kan je nu reeds je verbruik digitaal opvolgen. Zonder slimme meter van de netbeheerder!

De slimme meter van de netbeheerder

Het debat rond de slimme meters wordt al jaren gevoerd. Waar men in 2012 nog besliste om niet over te gaan tot een massale uitrol van de slimme meters, is men recent toch gestart met een proefproject van 4.000 slimme meters. Het installeren van een nieuwe slimme meter is echter geen must om zelf je verbruik te kunnen opvolgen en slim te kunnen besparen.

Je energieverbruik meten via One Smart Control domotica

Net zoals we gebruik maken van je bestaande elektriciteitsnetwerk – en dus geen nieuwe kabels hoeven te leggen – kunnen we ook je bestaande energiemeters gebruiken om het verbruik te analyseren.

waterverbruik meten smartphone domoticaIn de gas- en watermeter is er steeds een uitsparing voorzien waarin je met behulp van een zogenaamde magneetschakelaar het verbruik kan volgen. Beide meters maken gebruik van een magnetisch veld waarbij ze een puls geven per omwenteling
van de meter. Het reed-contact geeft die puls via een kabel door naar je home gateway waar ingangen voorzien zijn voor de gas- en watermeter.

Via je smartphone (of tablet) kan je vervolgens je actuele verbruik monitoren. Zo kan je analyseren welke toestellen de echte grootverbruikers zijn maar stel je bijvoorbeeld ook in een oogopslag vast dat je een waterlek hebt. Daarnaast kan je ook je historische verbruik opvolgen. Dit laat je toe om je verbruik op doordachte wijze aan te pakken en consistent te verlagen door grootverbruikers te vervangen, extra te isoleren, het gebruik van bepaalde toestellen af te stemmen op het dal- en piektarief, enzovoort.

Kom je graag meer te weten over hoe jij zelf je verbruik kan volgen via je smartphone of tablet? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.