ONE domotica speelt perfect in op nieuwe woonconcepten en smart homes

Be smart, spread the word.

containerwoning smart home - nieuwe woonconcepten domotica

Een immer groeiende bevolking, bouwgrond die steeds schaarser wordt en stijgende vastgoedprijzen. Drie factoren die een interessante evolutie in de hand werken, namelijk de nieuwe woonconcepten. Een rijhuis, groepswoning of container? Domotica voelt zich overal thuis!

Woonconcepten aangepast aan de samenleving

Studenten of jongeren die graag nog even in hotel mama verblijven, hulpbehoevenden en ouderen die bij hun kinderen of familie gaan inwonen, kleine gezinnen die samen een groepswoning betrekken, … Tegenwoordig bestaat er voor iedere doelgroep een passend concept.

Groepswoningen en kangoeroewoningen kenden we al maar de laatste maanden zien we steeds meer zogenaamde containerwoningen opduiken. Deze containers worden vaak in de tuin geplaatst als verblijf voor de grootouders. Dankzij zo’n zorgwoning behouden ze hun privacy en zelfstandigheid terwijl er altijd een bekend gezicht in de buurt is. Er zijn zelfs bedrijven die volledig uitgeruste containers aanbieden en deze in de tuin komen plaatsen of aanbouwen aan je woning.

Ook jongeren vinden hun weg naar de containerwoningen. Hoewel ze onder de hoede van de ouders blijven, winnen ze zo aan privacy. Bovendien is het de perfecte leerschool om op korte tijd volledig op eigen benen te staan. Je kan het ook zien als een starterswoning zodat je zoon of dochter niet meteen een zware lening moet aangaan.

Tot slot kan de container ook gebruikt worden als extra woonruimte of een kantoor om van thuis uit te werken.

Optimaal wooncomfort dankzij domotica

Ook in de nieuwe woonconcepten speelt domotica een centrale rol. Een domoticasysteem garandeert steeds het nodige wooncomfort. De grootste troeven van huisautomatisering is dat je het in elk type woning kan toepassen – nieuw of bestaand, appartement of huis, … – en dat het systeem voor iedereen voordelen en mogelijkheden biedt. Ieder type woning kan dus omgevormd worden tot een smart home.

Ouderen die dringend hulp nodig hebben, kunnen alarm slaan met de paniekknop. Afhankelijk van de instellingen kan dit een alarmsysteem activeren, de verlichting in je huis aan- en uit laten springen of een bericht versturen naar je smartphone. Geen vreemde, ingewikkelde technologie maar een ‘normale’ schakelaar die gekoppeld wordt aan het systeem.

Jongeren kunnen via hun smartphone dan weer hun energieverbruik opvolgen. Dit leert hen om zuiniger te leven en slimmer om te springen met hun verbruik. Ze kunnen immers zelf toestellen programmeren of in- en uitschakelen vanop afstand. Zo hebben ze totale controle over hun smart home.

Bekijk alle functies en mogelijkheden en ontdek wat domotica voor jou en je gezin kan betekenen

Wist je trouwens dat ONE maar een keer geïnstalleerd hoeft te worden en dat je het systeem vervolgens kan uitbreiden naar de verschillende kamers van je woning en dus ook naar de containerwoning? Het is voldoende indien er 230V elektriciteitskabels liggen: onze slimme blokjes worden achter schakelaars geplaatst en communiceren zo met de home gateway en je smartphone.

Foto: LHVH Architekten