De taxshift blijft de gemoederen verhitten. Na de aangekondigde wijzigingen op vlak van elektriciteit berekende Test-Aankoop dat een gemiddeld gezin in 2016 zo’n 256 euro extra zal moeten betalen voor zijn stroom. En de btw-verhoging lijkt nog maar het tipje van de ijsberg te zijn. Hoe kunnen we ons als consument wapenen tegen immer stijgende energieprijzen? ONE ging op zoek naar antwoorden.
In 2016 betalen we tot 256 euro meer voor elektriciteit
De btw-verhoging van 6 naar 21 procent jaagt de jaarlijkse energiefactuur al met zo’n 100 euro omhoog. Daarnaast wilt de Vlaamse regering ook de overschot aan groenestroomcertificaten wegwerken wat een stijging van 8 procent of 56 euro zou betekent voor je factuur. Daarnaast wordt gratis elektriciteit afgeschaft: nog eens 80 euro erbij. Tot slot zal ook de ingevoerde vennootschapsbelasting op intercommunales doorgekerend worden aan de consument. Resultaat? Nog eens 20 euro erbij. Zo tikt de factuur aardig aan en kom je op een meerkost van zo’n 256 euro op jaarbasis.
Stijgende energieprijzen nopen tot dalend verbruik
De maatregelen van de overheden zijn nog maar het begin van een jammerlijke evolutie. Zo berekende het Federaal Planbureau vorig jaar al dat de productiekost van elektriciteit in 2020 60 procent hoger zou kunnen liggen dan nu. Die stijging zal integraal doorgerekend worden aan de consument waardoor elektriciteit quasi onbetaalbaar wordt voor heel wat Belgische gezinnen.
Er liggen twee factoren aan de basis van dit probleem: het verouderde elektriciteitspark en de immer groeiende vraag naar elektriciteit. Op het energiebeleid kunnen we jammer genoeg weinig invloed uitoefenen. Wat we wel in de hand hebben, is ons eigen energieverbruik. Door een beroep te doen op technologie – denk aan hernieuwbare energie, slimme toestellen en domotica – kunnen we fors besparen op ons verbruik.
Baas over je verbruik met domotica
Energie neemt een grote hap uit het budget en dan vooral bij kroostrijke gezinnen. Als we het verbruik opdelen in categorieën, krijgen we volgende grove opdeling:
- verwarming en warm water: 60%,
- verlichting: 15%
- elektrische toestellen (tv, koelkast, droog- en wasmachine, …): 25%
Daar komt ook nog eens het sluipverbruik bij wat ook al gauw goed is voor 5 à 10% van je totale energiefactuur. Het goede nieuws is dat dus heel wat besparingsmogelijkheden voor het grijpen liggen! Het komt er in eerste plaats op neer dat je weet hoeveel je verbruikt. Een duidelijk overzicht hebt van het verbruik van ieder toestel is daarbij een must. En dat is waar ONE op het toneel verschijnt!
Het ONE domoticasysteem monitort het verbruik van ieder toestel dat aangesloten is. Zo kan je energieverslinders opsporen en vervangen door zuinigere toestellen. Naast je elektriciteitsverbruik kan je overigens ook je water- en gasverbruik monitoren om zo een beter beeld te krijgen van het verbruik van je gezin.
Enkele praktische voorbeelden en mogelijkheden om te besparen:
- de verwarming programmeren zodat de badkamer enkel ’s morgens opgewarmd wordt,
- de woning verwarmen tot een bepaalde temperatuur waarna de verwarming automatisch uitgeschakeld wordt en pas terug in werking treedt als een bepaalde ondergrens bereikt wordt.
- alle (aangesloten) toestellen met één knop uitschakelen,
- verlichting en toestellen vanop afstand uitschakelen,
- toestellen programmeren zodat ze uitsluitend op nachttarief draaien,
- gebruik maken van het zonlicht: bij veel zonlicht zakt de verwarming automatisch enkele graden,
- raam laten openstaan? Je domoticasysteem brengt je hiervan op de hoogte of schakelt de verwarming automatisch wat lager,
- …
Een gemiddeld gezin kan zo al snel 10 à 30 % energie besparen op zijn factuur (afhankelijk van het aantal aangesloten kamers en toestellen).
Wil jij de stijgende energieprijzen bestrijden met een slim domoticasysteem? Kom je graag meer te weten over de mogelijkheden voor jouw gezin en woning? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie of een offerte op maat!