Location-based domotica – En je huis doet de rest

Be smart, spread the word.

huisautomatisering - location-based domoticaWe leven in een tijd waarin alles gevolgd kan worden. Koppel dat gegeven aan domotica en het levert heel wat interessante mogelijkheden op.

Beeld je even in dat je thuis komt en de garage automatisch open gaat. Je stapt je huis binnen en je favoriete muziek begint te spelen. Je komt in de keuken en de geur van heerlijk warme koffie komt je tegemoet…

Thuiskomen op de tonen van je favoriete band

Smartphones… De naam zegt het al, maar het zijn echt verdomd slimme dingen. Naast bellen, sms’en en uiteraard Facebook statussen delen, is de smartphone ook de afstandsbediening van je huis. Samen met je domoticasysteem vergroot je smartphone het wooncomfort van jouw gezin. Zo heb je altijd de controle tot je huis, waar je je ook bevindt.

Vandaag gaan we dus nog een stapje verder. Je hebt ongetwijfeld al gezien dat je smartphone ook je locatie kan bepalen. Handig om ergens in te checken op Foursquare of om de juiste weg doorheen een stad te vinden. Nog mooier wordt het als je die locatiebepaling gaat koppelen aan je domoticasysteem. Zo weet je huis altijd perfect waar jij je bevindt en kan je bij thuiskomst bijvoorbeeld verwelkomd worden met je favoriete liedje.

Thuis, op het werk of op vakantie? Je huis past zich automatisch aan dankzij huisautomatisering

Gaan we nog een stapje verder, dan kan je voor iedere locatie een scène instellen. Een scène is een soort van modus waarin je huis of een bepaalde ruimte zich dan bevindt. De werkscène zou er dan als volgt uit kunnen zien: alle rolluiken omhoog, verwarming op laagste stand, alle deuren op slot (als je gebruik maakt van toegangscontrole), aanwezigheidssensoren actief, het alarm ingeschakeld en alle lichten uit.

Ben je op weg naar huis? Dan kan je instellen dat vanaf een bepaalde afstand de verwarming enkele graden hoger gezet wordt en wanneer je de straat in draait, de deuren los gaan, je favoriete radiozender begint te spelen, de gevelverlichting en de lampen in de inkom aangaan, enzovoort.

Tot slot kan je uiteraard ook voor je vakantie een scène instellen. Om je aanwezigheid te simuleren, kan je via de domotica app instellen dat het licht in de woonkamer moet aanspringen rond 8u ’s avonds, dat de rolluiken ’s nachts naar beneden moeten en ’s morgends terug omhoog, … Kortom: alles om mogelijke inbrekers af te schrikken. Bovendien heb je ook vanop vakantie toegang tot je domoticasysteem. Zo kan je makkelijk alles instellen en controleren vanop je luie strandstoel.

Location-based domotica, ook op kantoor

Deze technologie biedt overigens ook interessante voordelen voor zaakvoerders. Zo schakelt je domoticasysteem automatisch alle toestellen en verlichting aan wanneer jij het bedrijventerrein op rijdt. Je computer is volledig opgestart wanneer je jouw bureau binnenkomt en je favoriete album begint te spelen. Laat de werkdag maar beginnen!

Met location-based domotica bespaar je dus kostbare tijd én energie, zowel thuis als op kantoor!