ONE SMART CONTROL MAAKT NEDERLANDSE WONINGEN SLIM

Be smart, spread the word.

Energiezuinig en zelfs energieneutraal (ver)bouwen wordt een absolute noodzaak. VolkerWessels, een beursgenoteerde Nederlandse projectontwikkelaar, kiest daarom bij zijn grensverleggende MorgenWonen bouwstandaard resoluut voor het Belgische ONE Smart Control. Dat levert het brein van de woning, zodat energiemonitoring, sturing van de technieken en veiligheids- en comfortfuncties naadloos in elkaar overgaan.

Een huis bouwen in slechts 1 dag. In België kijken we er nog van op, in Nederland vindt het stilaan meer ingang. De woningen van VolkerWessels in de bouwstandaard MorgenWonen worden volledig samengesteld in de fabriek. Elke werkdag worden er 3 woningen op het bouwterrein zelf in elkaar gezet, ‘plug & play’. Het zijn duurzame woningen van hoge kwaliteit die volledig in hun eigen energie voorzien. In 2018 zullen zo’n 800 MorgenWonen huizen een ONE Smart Control sturing krijgen.

Bert De Haes, oprichter van ONE Smart Control:

Om energiezuinig te zijn en blijven is intelligente sturing voor de woning een noodzaak, geen accessoire.

De energiefactuur? Nul euro.

Om energieneutraal te zijn én te blijven, is monitoring van de energieproductie en het energieverbruik nodig. Aan de energiekern, een unit voor de zolderverdieping waarin technieken als verwarming, ventilatie en warmtepomp verborgen zitten, wordt daarom de ONE Smart Control technologie toegevoegd. Dit is het brein van de hele technische installatie dat zowel aan energiemonitoring doet, als kan voorzien in extra veiligheids- en comfortfuncties. Hans Fabri, directeur van Homij, het installatiebedrijf van VolkerWessels: “Het is een strategische keuze om op een duurzame manier woningen te bouwen. ONE Smart Control doet daarbij meer dan enkel inzicht geven in het energieverbruik. Met het systeem worden de prestaties van elke individuele installatie geoptimaliseerd. Het platform sluit eenvoudig aan op de klassieke elektrische installatie, zo blijft de investeringskost beperkt. En wat meer is, de bewoners kiezen zelf welke toepassingen voor huisautomatisering ze activeren.”

Hans Fabri:

ONE Smart Control integreert de intelligente en energiezuinige sturing van technieken naadloos met huisautomatisering.

Energiemonitoring en diagnose cruciaal

Via een helder dashboard geeft de energiemonitoring met ONE Smart Control inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen, maar ook in het elektriciteitsverbruik per toestel. De gegevens van de energiemeting kunnen gebruikt worden om toestellen en technieken aan te sturen. Is er veel zonne-energie? Dan kan de wasmachine volop draaien of de diepvries alvast wat harder koelen. Omgekeerd voorkomt de installatie ook dat er op het verkeerde moment veel energie gebruikt wordt of dat het energieverbruik groter is dan wat de installatie kan dragen. Daarnaast is een duidelijk overzicht over de status van de technische installatie van de woning beschikbaar. De installatie signaleert grenswaarden en rapporteert afwijkingen. Zo kan onderhoud op lange termijn efficiënt georganiseerd worden. De bewoner (of beheerder) ziet meteen of de ventilatie, warmtepomp… in de woning extra aandacht nodig heeft. Fabri: “ONE Smart Control is voor MorgenWonen een partner voor de lange termijn. Dagelijks worden de data van 3 extra woningen zichtbaar op het energiemonitoring- en serviceplatform. Het gaat hard.”