ONE SMART CONTROL STUURT LEVENSLOOPBESTENDIGE WONINGEN VAN HEIJMANS

Be smart, spread the word.

‘Levensloopbestendig’ wonen staat al zo’n 10 jaar in het Van Dale woordenboek. In tussentijd werd er al veel over gesproken, maar nog weinig partijen maakten het waar. Tot nu, want Heijmans voorziet in het komende jaar zo’n 100 levensloopbestendige woningen van het ‘OnbezorgdWonen’-label. Dankzij slimme huisautomatisering van ONE Smart Control en goede ontwerpkeuzes groeit een ‘OnbezorgdWonen’-huis mee met zijn bewoners, ook als ze wat ouder worden.

Aanpasbaarheid sleutel tot langer thuis wonen.

De ‘OnbezorgdWonen’-woningen van Heijmans kunnen eenvoudig aangepast worden, zowel qua indeling als qua techniek. Aanpasbaarheid is immers de sleutel tot ‘levensloopbestendig’ wonen, omdat je vandaag onmogelijk kan voorspellen welke noden er in de toekomst zullen zijn. Zo kan men ervoor kiezen om de slaap- en badkamer boven te maken, maar ze kunnen ook op de begane grond ingepast worden. Bovendien lopen de vloeren door, de gangen zijn breed en de woning is flexibel in te delen. Fitte, mobiele bewoners waarderen het ruime opzet. Minder mobiele bewoners maken dankbaar gebruik van de beschikbare manoeuvreerruimte. Maar er is meer. Elke ‘OnbezorgdWonen’-koopwoning van Heijmans is in de basis al uitgerust met huisautomatisering van ONE Smart Control. De functionaliteiten kunnen op termijn en naar de veranderende noden van de bewoners aangevuld worden.

Intelligente woning noodzaak voor wie ouder wordt.

Meteen zorgt huisautomatisering al voor een intelligent huis dat eenvoudig kan gestuurd worden via een touchscreen, de smartphone en gewone schakelaars. De ONE Smart Control basisinstallatie sluit eenvoudig aan op de gewone elektrische installatie. Ze kan op elk moment, zonder hak- of breekwerk, uitgebreid worden naar behoefte van de bewoners. Dat is meteen een belangrijke reden waarom Heijmans voor deze oplossing kiest. Bert De Haes, co-CEO bij ONE Smart Control vult aan: “Voor jonge kopers is een huisbesturingssysteem misschien een handig gadget. Voor senioren wordt huisautomatisering meer een noodzaak, ook om contact met familie of verzorgers te vergemakkelijken.” Zo laat de videofoon gezichtsherkenning toe zodat de thuiszorg eenvoudig zichzelf kan binnenlaten. Of gaat de verlichting automatisch branden wanneer het begint te schemeren, eventueel ook wanneer er niemand thuis is. Dat is niet alleen comfortabel, maar het geeft ook een veiliger gevoel. Wordt er aangebeld? Op je mobiele telefoon zie je wie er voor de deur staat, zelfs vanop afstand kun je de persoon aan de voordeur te woord staan.

Heijmans ontwikkelt alvast 100 levensloopbestendige woningen.

Met ‘OnbezorgdWonen’ zullen ruim 50 gezinnen in Uden, Best en Son en Breugel binnenkort levensloopbestendig wonen. Daarnaast zitten nog tientallen woningen op diverse locaties in de pijplijn. Heijmans biedt hiermee een geschikt antwoord op de vergrijzing en de toenemende politieke vraag om ouderen langer thuis te laten wonen. Het bedrijf zal het label in de toekomst verder ontwikkelen in samenwerking met de verschillende stakeholders.