Slim wonen, slim dimmen – Domotica lichtsturing

Be smart, spread the word.

domotica lichtsturing - verlichting bedienen via domotica app voor iphone & ipadModerne lichtbronnen als spaarlampen, hoog rendement halogeenspots en LEDs hebben het belang van gloeilampen in de woning laten afnemen. En da’s maar goed ook.

Het is echter wel zo dat deze nieuwe lampen eigenlijk allemaal een verschillende manier van dimmen verkiezen. De meeste fabrikanten hebben ofwel specifieke dimmers gemaakt per lamptype of een universeel model bedacht.

Dimmen & dimmen – Innoverende oplossingen voor het huis van morgen

ONE Smart Control is weer een stap verder gegaan en vernieuwt ook op dit vlak. Onze dimmerblokjes werken namelijk met lampprofielen wat betekent dat elk blokje een eigen soort van dimgedrag kan hebben.  Hierdoor kan bijvoorbeeld de ondergrens van een dimcurve aangepast worden, zodat geen hinderlijke flikkering onstaat.

Vermits deze profielen vanop de ONE Smart Control app kunnen aangepast worden, kan ook nieuw dimgedrag bijgevoegd worden wanneer er in de toekomst nieuwe lampsoorten ontwikkeld worden.

Licht dimmen – Kiezen tussen LEDs of halogeenlampen

En tot slot nog een tip van het ONE dimming team.  LED fabrikanten pochen maar wat graag dat LEDs stilaan even mooi – lees kwalitatief en zacht – licht geven als gloei- of halogeenlampen.  Dat is waar wanneer de LEDs niet gedimd worden.  Wanneer je een halogeen of gloeilamp dimt, daalt de kleurtemperatuur en wordt het licht roder en dus intiemer qua sfeer.

Wanneer je een LED dimt, gebeurt dit (nog) niet.  Gebruik daarom bijvoorbeeld moderne halogeenlampen in de zithoek.  Want zeg nu zelf: er is toch niets fijner dan een intieme lichtsfeer bij het TV kijken, het lezen van een boek of gewoonweg genieten.

Wist je trouwens dat wanneer je moderne halogeenlampen dimt, ze ook weinig energie verbruiken en de levensduur veel langer wordt? Ten slotte is de aanschafsprijs veel lager dan een LEDlamp van dezelfde kwaliteit.  Absoluut het overwegen waard dus!

Meer weten over de mogelijkheden van ONE domotica op vlak van lichtsturing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of u kan zich ook inschrijven op de nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!

david Thielman