Met het hele gezin energie besparen dankzij je domoticasysteem

Be smart, spread the word.

energieverbruik meten en energiesparenGrote gezinnen kennen het probleem ongetwijfeld: je energieverbruik swingt sommige maanden de pan uit en het is niet altijd even evident om dat verbruik volledig in de hand te krijgen.

We gebruiken dan ook steeds meer elektrische toestellen in ons dagelijkse leven. Naast de huishoudtoestellen moeten ook smartphones en tablets opgeladen worden en dan hebben we het nog niet over computers, tv’s en spelcomputers die dagelijks meerdere uren opstaan…

Wat verbruiken jullie nu echt? Je energieverbruik berekenen via domotica

Om te weten wat je echt verbruikt, zijn er vandaag de dag verschillende mogelijkheden om je elektriciteitsverbruik te monitoren. Zo ook met ONE Smart Control. Ons domoticasysteem maakt gebruik van slimme blokjes om zo perfect te kunnen zien wat het actuele verbruik van ieder toestel is.

Die slimme blokjes plaats je achter je bestaande drukknoppen en elektrische toestellen waardoor je, zonder te breken, het verbruik kan volgen maar ook alles op afstand kan bedienen. Ieder blokje staat in contact met een centrale module die in de zekeringkast geplaatst wordt. Hierdoor kan je het actuele verbruik van pakweg de machine bekijken maar ook het verbruik van alle toestellen over een langere periode. Zo kan je de piekmomenten herkennen, je gemiddelde energieverbruik berekenen en weet je ten slotte perfect welke toestellen de grote energieverslinders zijn.

Energiebesparende maatregelen – slim inspelen op je energieverbruik

Door je energieverbuik te berekenen, weet je perfect welk toestel hoeveel verbruikt op ieder gegeven moment. Samen met je domoticasysteem kan je zo enkele energiebesparende maatregelen nemen om nog meer energie te besparen:

  • Met tijdschakelingen elimineer je sluipverbruik. Tussen 12u ’s nachts en 8u ’s morgens kan je alle toestellen die op stand-by staan automatisch uitschakelen.
  • De eco-stand: met één druk op de knop gaan alle lichten in huis uit en wordt de verwarming enkele graden lager gezet.
  • Activeer toestellen vanop afstand en laat zo de grootste verbruikers draaien op avondtarief.Bovendien kan je toestellen die niet hoeven aan te staan ook uitschakelen vanop afstand.
  • Iedereen in huis kan het verbruik zien. Als iedere bewoner zich werkelijk bewust is van hoeveel hij/zij nu juist verbruikt, is de kans ook groter dat hij/zij z’n verbruik gaat inperken.
  • Koppel zonnepalen aan je domoticasysteem. Zo weet je niet alleen hoeveel energie je verbruikt maar ook hoeveel je zelf opwekt.