Smart Homes, de toekomst van domotica en wonen?

Be smart, spread the word.

smart homes - domotica in uw woningElk product maakt een zekere evolutie door. Dat is ook zo met onze huizen. Waar onze eerste ‘huizen’ primitief waren, wonen we vandaag bijna in paleizen met alle nodige luxe en comfort. Maar ook domotica toepassingen en vooral de mogelijkheden ervan blijven steeds verder uitbreiden.

Domotica + huizen = smart homes

Denk even terug aan de tijd voor de smartphones. Bellen en sms’en: dat was het zowat. Met wat geluk had je al een moderne gsm die ook nog kon mailen maar veel verder dan dat ging het niet. Een paar jaar later kunnen we skypen, Facebooken, video’s streamen, QR codes scannen, … Noem maar op! Diezelfde evolutie vindt nu ook plaats bij domotica en onze huizen.

Het licht aandoen en de verwarming wat hoger draaien? Dat kan je bijvoorbeeld al via je iPhone, iPad of een centraal touchpanel. Het gaat zelfs verder dan dat: je kan je verlichting en je verwarming – maar ook andere toestellen – programmeren om op een bepaald tijdstip aan te springen of uit te schakelen.

En zelfs dat is slechts het tipje van de ijsberg. Toegangscontrole en beveiliging van je woning, energiesparen, video en audio, je rolluiken afstemmen op het opkomen en ondergaan van de zon, … kortom: domotica tovert je hele huis om tot een plek die perfect inspeelt op de hedendaagse wensen en noden. De Smart Home is geboren!

Wat brengt de toekomst ons? Energie als drijvende kracht

Mobiel en draadloos

De opmars van het mobiele internet en de snelle expansie van mogelijkheden hebben de laatste jaren voor een explosie aan nieuwe functies gezorgd. Zo is het draadloze aspect een van de belangrijkste innovaties. ONE Smart Control werkt bijvoorbeeld met slimme blokjes die achter stopcontacten en schakelaars geplaatst worden. Op die manier kunnen de blokjes communiceren met het domoticasysteem en dus ook alle toestellen en lampen (die voorzien zijn van de blokjes) aansturen. Ook je energieverbruik kan je zo op de voet volgen. Het stelt je dus in staat actie te ondernemen waar en wanneer nodig.

Energiesparen

Dus ook het energie-aspect vormt een drijvende kracht achter de innovaties. Zo zien we heel wat ‘slimme’ toestellen opduiken die autonoom – zonder domotica – kunnen communiceren met je smartphone. Er wordt zelfs gewerkt aan een slimme raamfolie die je via je smartphone kan aansturen. Zo kan je zelf de lichtinval regelen én bovendien tot 15% energie besparen.

Domotica en sensoren

Het huwelijk tussen domotica en sensoren is de derde innovatie. Met aanwezigheids- en bewegingssensoren maar ook temperatuur- en lichtsensoren kunnen we het wooncomfort en de beveiliging in ons huis – maar ook in winkels, kantoren en andere commerciële of openbare ruimtes – gevoelig verhogen. De temperatuur- en lichtsensoren meten de temperatuur en lichtinval op ieder moment en kunnen zo op een slimme manier de verwarming en zonverduistering aansturen. De aanwezigheids- en bewegingssensoren maken het dan weer mogelijk om enerzijds de aanwezigheid van werknemers op kantoor of de kuisvrouw in je huis te registreren. Anderzijds kunnen ze dan weer alarm slaan als er ongewenste bezoekers je huis of kantoor betreden.

Smart Homes of huizen die uitgerust zijn met domotica bieden dus heel mooie toekomstperspectieven en zorgen zelfs vandaag al voor extra wooncomfort en een mooie besparing op je energiefactuur.

Een investering die rendeert! Meer weten over hoe ONE jouw huis tot een smart home kan omtoveren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!