Waarom smart homes de toekomst van ons woningpark zijn

Be smart, spread the word.

verwarming draadloos bedienen domotica

De smart devices vliegen ons bijna letterlijk om de oren. Slimme weegschalen, slimme koelkasten, smart sloten, … Voor velen lijkt het een ver-van-mijn-bedshow maar bedrijven als Google, Samsung en Apple zijn nu al bezig met het slimme huis van de toekomst. En hoewel slimme toestellen ons leven niet meteen volledig zullen overnemen, kunnen smart homes heel wat voordelen opleveren op korte en lange termijn.

Zowat ieder huishoudtoestel heeft of krijgt weldra een slimme versie van zichzelf. Dit betekent dat het toestel via het internet en/of wifi kan communiceren. Via de bijhorende app kan je de toestand van het apparaat controleren, bepaalde commando’s geven, het energieverbruik monitoren, enzovoort. Zoals met iedere technologische vooruitgang zal de overstap geleidelijk gebeuren. De aankoop van slimme toestellen zal eerder geleidelijk verlopen nadat ze ook degelijk hun nut bewezen hebben. Energie besparen, je woning extra beveiligen, het wooncomfort verhogen, …

Smart voordelen op korte en lange termijn

Smart homes en domotica zijn dus niet zomaar een hype maar bieden diverse voordelen op korte én lange termijn:

Energieconsumptie: slimme toestellen detecteren wanneer ze niet gebruikt worden en schakelen zichzelf zo uit. Bovendien kan je slimme toestellen altijd van overal ter wereld uitschakelen. Naarmate ons woningpark uitgerust wordt met meer slimme toestellen en domotica, daalt ons energieverbruik en onze impact op het milieu.

Vergrijzing van de maatschappij: dankzij smart technology moeten we niet alle ouderen naar een zorgtehuis sturen (wat zeer duur is) maar kunnen we hen monitoren van thuis uit. De huisdokter of familieleden kunnen een melding krijgen bij gezondheidsproblemen om zo levens te redden.

Veiliger wonen en geld besparen: in de toekomst kunnen verzekeringsmaatschappijen wel eens met dynamische tarieven op de markt komen waarbij mensen die rookdetectors, alarmsystemen, slimme sloten, … in hun woning integreren korting krijgen. Vergelijk het met de black box in de auto: de verzekeringsmaatschappij weet dat het risico om jou te verzekeren kleiner is waardoor je een gunstig tarief kan bekomen. Bovendien kan een woninginbraak of brand je heel wat kosten. Door je huis slim te beveiligen, bespaar je jezelf die kosten. Tot slot kan het ook levens redden. Slimme rookdetectoren die een brand detecteren kunnen communiceren met het alarmsysteem of met een telefooncentrale zodat je gewekt wordt en de brandweer meteen op de hoogte gebracht wordt.