Aanlaatstress in België – Energie besparen met domotica

Be smart, spread the word.

aanlaatstress België - Energie besparen met slimme domotica systemenIn een recent onderzoek van Honeywell blijkt dat heel wat Belgen last hebben van aanlaatstress. Het laten aanstaan van elektrische toestellen, verlichting of verwarming kost immers heel wat en heel wat Belgen maken zich hier dagelijks zorgen over.

Misschien nog het ergste is dat 1 op 3 Belgen de schuld van het aan laten staan van een toestel of verwarming ook bij zijn partner of kinderen legt. Het doorschuiven van de schuld is echter geen oplossing, een slim domoticasysteem daarentegen wel.

Computer, verlichting en verwarming blijven meeste aanstaan

Meer dan 1 op 3 Belgen maakt zich minstens een keer per week zorgen of er nog iets aan staat terwijl er niemand thuis is en voor 15 procent gebeurt dit zelfs dagelijks. Die aanlaatstress is niet alleen ongezond maar kost je ook handenvol geld. Als je weet dat de verwarming goed is voor 66% van de energiefactuur (cijfers Eandis) en dat de verwarming op de 3e plaats staat van meest vergeten toestellen, dan kan je al snel de rekensom maken.

Als we even naar de top 10 kijken van toestellen die het meest aan blijven staan terwijl niemand thuis is, zien we dat er heel wat grootverbruikers tussen staan zoals de verlichting, verwarming en radiatoren:

  1. Computer (58%)
  2. Verlichting (49%)
  3. Verwarming (41%)
  4. TV (31%)
  5. Elektronica in de oplader (31%)
  6. Radio (20%)
  7. Radiatoren (15%)
  8. Game console (9%)
  9. Strijkijzer (2%)
  10. Gasfornuis of keramische kookplaat (2%)

Op die manier gaat er op jaarbasis dus heel wat energie maar ook zuurverdiende centen verloren. Zonde, want er bestaan immers heel wat gepaste oplossingen om energie te besparen.

Slim energie besparen met je domoticasysteem

Een slim domoticasysteem bijvoorbeeld, waarmee je altijd en overal toegang hebt tot je huis. Een domoticasysteem dat uitgerust is met een app, laat je namelijk toe om via je smartphone of tablet te controleren welke toestellen aanstaan en hoeveel energie ze op dat moment verbruiken.

Merk je dat er nog ergens een lamp brandt of dat de verwarming te hoog staat? Dan kan je met de domotica app de verlichting aansturen en de lamp die nog brandt uitschakelen. Via de app kan je ook je slimme thermostaat aanpassen en de verwarming zo enkele graden lager draaien.

Makkelijk zat toch?

Zeg je aanlaatstress vaarwel, stop met energie én geld te verspillen en kies voor een slim domoticasysteem. Naast energie besparen biedt domotica nog andere voordelen. Neem vrijblijvend contact op om domotica in jouw woning te bespreken.

aanlaatstress België - Energiesparen dankzij domotica systemen

Bron: Honeywell