65-plussers enthousiast over domotica in huis

Be smart, spread the word.

domotica voor ouderen - onderzoek

Dat 65-plussers geen early adopters zijn, hoeft niemand te verbazen. Wat betreft domotica en smart homes, gaat men er steeds vanuit dat ouderen hier niet voor open staan. Een Nederlands onderzoek bewijst echter het tegendeel. Sterker nog: ouderen zijn bijna even positief over nieuwe technologie als jongere generaties.

Dit blijkt uit het Mature Market Monitor-onderzoek van Motivaction in samenwerking met AgeWise. Het onderzoek werd uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking van 18 t.e.m. 80 jaar en bevatte diverse vragen over domotica en nieuwe technologieën in huis.

Ouderen en smart homes

De resultaten bevestigen wat wij al wisten. Domotica maakt het namelijk mogelijk om langer zelfstandig te wonen. Het wooncomfort stijgt immers zienderogen met de installatie van een domoticasysteem. Zo kan alles centraal aangestuurd worden – hetzij via een smart device, hetzij via een controlepaneel – waardoor ouderen niet langer een beroep moeten doen op familie of professionele zorgverleners. Loopt er toch iets mis? Dan bestaan er tal van tools om alarm te slaan. Zo bestaan er sensoren die aanwezigheid en beweging detecteren. Indien deze gedurende lange tijd niets registeren, wordt er alarm geslagen bij familie en/of zorgverleners.

ONE werkt dan weer met de paniekknop. Deze schakelaar slaat meteen alarm als hij langer dan 3 seconden wordt ingedrukt. Wat de paniekknop juist doen – alarminstallatie inschakelen, familie verwittigen, bericht sturen naar zorgverleners, … – kan zelf ingesteld worden.

Domotica biedt dus ook een oplossing op een maatschappelijk probleem. Onze bevolking is immers aan het vergrijzen waardoor de druk op de zorgsector toeneemt. Dankzij domotica moeten ouderen dus (veel) minder een beroep doen op hun omgeving of op zorgverleners.

Toekomstmuziek

Menselijk contact blijft evenwel belangrijk. Zo geeft 51% van de ouderen aan niets te zien in het gebruik van een persoonlijke verzorgingsrobot. Daarnaast bestaan er ook gezelschapsrobots. Maar ook zo’n robot willen ze vooralsnog niet in huis. Nieuwe communicatietools zoals Skype en sociale media ontvangen ze daarentegen met open armen.

Scenario’s zoals in de film ‘I, robot’ zijn dus nog niet voor de komende jaren. De integratie van domotica daarentegen zal wel een grote vlucht nemen in de komende jaren. ONE maakt het mogelijk om domotica in een bestaande woning te installeren zonder dat je moet breken. De ideale oplossing dus voor ouderen die in hun eigen woning willen blijven wonen! Ook domotica in de zorg(centra) biedt tal van voordelen.

Domotica op maat van jouw situatie of woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag alle mogelijkheden met je!

Bron resultaten & foto: Motivaction