Iedereen wordt een dagje ouder en de meerderheid zou er dan ook nu al voor tekenen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen in hun eigen huis. Vandaag de dag bestaan er gelukkig heel wat middelen en technologieën die langer zelfstandig wonen en leven mogelijk maken. ONE domotica is er daar één van en we vertellen je graag hoe ONE het dagelijkse leven verbetert.
Nog teveel wordt gedacht dat domotica iets is voor jonge mensen die een nieuwbouwwoning laten optrekken. Maar domotica kan ook perfect geïnstalleerd worden in bestaande woningen (of zelfs tehuizen) met als grote voordeel dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.
Technologie biedt hulpmiddelen voor ouderen
Comfort, zelfstandigheid en veiligheid zijn slechts enkele vlakken waarop domotica een belangrijke rol speelt in ons leven. En dat zowel bij jongeren als bij ouderen. Veel van de functies zijn dan ook gericht op het stroomlijnen van alledaagse handelingen zoals het licht en de verwarming aan- en uitdoen, de rolluiken bedienen, toestellen in- en uitschakelen, enzovoort.
Zo kan alles wat elektrisch aangestuurd is, aangesloten worden op het domoticasysteem. Vervolgens ligt de controle over al die toestellen maar bijvoorbeeld ook de verlichting en verwarming in je handen. De verlichting in de slaapkamer vergeten uit te doen of heb je het wat te koud? Dan doe je met slechts één beweging het licht uit of schakel je eenvoudig de verwarming wat hoger.
Houd je van routine? Dan kan je alles moeiteloos programmeren met onze domotica app of via het centrale touchscreen. Lichten aan om 8u ’s morgens (of samen met de zonsopgang)? Verwarming tussen 8u ’s morgens en 20u ’s avonds op 20° graden en ’s nachts op 16°? Het is zó geprogrammeerd!
Domotica biedt daarentegen ook een oplossing voor meer toegespitste problemen of handelingen.
Zorgdomotica: laat je bijstaan door onze sensoren
Denk maar aan zorgdomotica waar het niet louter over het wooncomfort gaat maar ook over veiligheid en opvolging. Door sensoren in een huis te plaatsen, kan je het huis omtoveren tot een zogenaamde smart home. Aan de hand van de sensoren kan het domoticasysteem diverse functies activeren of aanpassen.
ONE domotica biedt daarom de comfortsensor aan. Deze sensor met modern design detecteert aanwezigheid in de kamer, meet de temperatuur en de lichtintensiteit en neemt eveneens de relatieve luchtvochtigheid waar. Op basis van deze gegevens kan hij de verwarming, ventilatie én verlichting aansturen. Zo kan hij inspelen op tal van behoeften om comfortabel te leven én te besparen op je energiefactuur.
Zijn er bijvoorbeeld geen personen in de kamer? Dan gaat de verwarming een graadje lager én wordt de verlichting uitgeschakeld. Ook handig wanneer je ’s nachts naar het toilet moet en de lichten de weg naar de badkamer verlichten. Maar de sensor kan ook zo geprogrammeerd worden zodat die, wanneer nodig, alarm slaat.
Stel dat de sensor in de living om 9 of 10u ’s morgens nog steeds geen beweging gedetecteerd heeft, dan zou het domoticasysteem automatisch alarm kunnen slaan bij kinderen, buren of de thuisverpleging zodat zij weten dat er iets mis is.
Altijd iemand in de buurt
Tot slot verwerkt ONE ook de personenalarmering in haar systeem. Een functie die overgewaaid komt vanuit de zorgdomotica maar in se voor iedereen toepasbaar is. Bij ONE noemt dit de paniekknop en deze kan geprogrammeerd worden om diverse functies te activeren.
Van inbraakbeveiliging tot alarm slaan bij gezondheidsproblemen: de paniekknop kan moeiteloos geprogrammeerd worden om een functie naar wens uit te voeren. Bij het indrukken van de knop kunnen de familieleden of buren verwittigd worden, kan het alarmsysteem geactiveerd worden samen met alle lampen in huis, enzovoort.
Meer weten over de voordelen van ONE domotica voor ouderen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.