Domotica draait volledig rond het slimmer maken van je huis. Als we zelf slimmer willen worden, halen we onze informatie en kennis uit boeken. Maar waar moet een huis de nodige informatie zien te vinden? Heel eenvoudig: in de commando’s die jij doorgeeft via je domoticasysteem. Maar nu is er ook een manier waarmee huizen zelf informatie kunnen vergaren: de slimme ONE sensoren.
Automatisering ‘made easy’ met de juiste sensoren
Sensoren bieden je het hoogste comfort. De sensoren sturen op elk moment
de juiste informatie door, zodat je huis werkelijk tot leven komt. Om alle soorten gegevens correct te kunnen verwerken, bestaan er diverse sensoren die met elkaar communiceren.
Lichtsensor
Een lichtsensor meet de lichtsterkte in een bepaalde ruimte en geeft die waarde door aan je domoticasysteem. Op basis hiervan kunnen diverse acties ondernomen worden. Zo kan de lichtsensor oppikken wanneer de zon opkomt en het buiten licht wordt. In dat geval kan je bijvoorbeeld programmeren dat de rolluiken omhooggaan als het voldoende licht is buiten.
Vaak worden lichtsensoren ook gekoppeld aan bewegingssensoren: wanneer iemand een ruimte binnenkomt, springt het licht automatisch aan.
Temperatuursensor
In tijden van stijgende energieprijzen en verstrengde energienormen is een temperatuursensor zeker geen overbodige luxe. De sensor meet continu de temperatuur in huis – of in een specifieke ruimte – en geeft dit weer door aan je systeem. Logischerwijs wordt deze sensor ook gekoppeld aan je thermostaat en verwarming. Zo kan je op elk moment controleren wat de temperatuur in huis is en, indien nodig, de temperatuur bijregelen vanop afstand.
Langs de andere kant kan je dankzij de temperatuursensor ook een melding krijgen wanneer iemand een raam heeft laten openstaan. De sensor meet dan een plots verschil in temperatuur en stuurt een notificatie naar het systeem, zodat jij de verwarming kan uitschakelen. Merkt de sensor dat de ruimte voldoende opgewarmd wordt door het zonlicht, dan wordt de verwarming automatisch uitgeschakeld.
Luchtsensor
De luchtsensor waakt over de kwaliteit en vochtigheid van de lucht. Te droge lucht is zeer ongezond en zorgt voor een negatief leefklimaat. De luchtsensor draagt zo ook bij aan het verlagen van je energiefactuur. Een te vochtige lucht zorgt ervoor dat je veel harder moet stoken om dezelfde gevoelstemperatuur te bereiken. Vochtige lucht warmt immers veel trager op. Vandaar ook het belang van een goede ventilatie in je woning.
Daarnaast bestaat het gevaar van CO2-vergiftiging: iets wat de luchtsensor meteen oppikt en je meteen over waarschuwt.
Bewegings- en aanwezigheidssensor
De bewegingssensor is de meest gebruikte sensor voor huisautomatisering en heeft diverse functies. Zo meet de sensor beweging en kan hij op basis daarvan het commando geven om de lampen aan- of uit te schakelen. Maar de sensor kan ook alarm slaan. Als je systeem ingesteld staat op ‘afwezig’ en er dus niemand thuis is, zal de sensor het alarmsysteem in werking stellen wanneer hij toch beweging detecteert.
De aanwezigheidssensor gaat nog een stapje verder en meet of er iemand aanwezig is in de ruimte. Het verschil tussen een bewegings- en aanwezigheidssensor is de resolutie. Een bewegingssensor of PIR-sensor meet het verschil tussen de ‘stralingswarmte’ van personen ten opzichte van de warmte van de achtergrond. Als er iemand – een warmtebron – voorbij wandelt, wordt de sensor geactiveerd. Aanwezigheidssensoren zijn ultrasonisch en nemen zelfs de aanwezigheid van mensen waar wanneer die bijvoorbeeld een boek zitten te lezen in de zetel. Dit doen ze door ultrasone geluidsgolven uit te sturen en de snelheid te meten waarmee die golven terugkaatsen. Zelfs de minste beweging zorgt ervoor dat de frequentie van de golven verandert en de sensor dus de aanwezigheid waarneemt.
Tip: wist je dat je met aanwezigheids- en bewegingssensoren heel wat energie bespaart? In grote gebouwen (kantoren, wooncomplexen, …) zou de energiewinst zelfs tot 70% oplopen!
Energiesensor
Tot slot heb je ook energiesensoren die je op elk moment vertellen hoeveel energie je toestellen verbruiken. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de grootverbruikers en kan je ook op week- of maandbasis nagaan wat het totale verbruik was van een toestel. Met die data kan je er dan voor kiezen om bepaalde toestellen enkel ’s nachts te laten draaien. Bovendien kan je dankzij de energiesensoren ook meteen zien of er nog een toestel aanstaat wanneer er niemand thuis is. Ook zo voorkom je dat er energie verloren gaat.
De comfortsensor
Het grote voordeel van ONE Smart Control is dat de belangrijkste functies gecombineerd worden in één sensor: de comfortsensor. Dankzij de temperatuursensor kan zowel de verwarming als de ventilatie slim aangestuurd worden. Als je weet dat ongeveer 60% van je energiekosten bestaan uit verwarmingskosten, dan zit daar al een grote energiewinst!
De comfortsensor meet ook beweging en aanwezigheid en communiceert dit naar je systeem. Zo speel je op een slimme manier in op tal van behoeften en gaat je wooncomfort er in één klap op vooruit. De energiesensor ten slotte zit verborgen in de blokjes die je achter de stopcontacten plaatst. Die zorgen voor de communicatie tussen je domoticasysteem en de verschillende toestellen en kunnen zo dus ook perfect doorgeven hoeveel energie er verbruikt wordt.
Wil je zuiniger wonen en meteen ook je wooncomfort gevoelig verhogen? Dan vormt domotica in combinatie met slimme sensoren het ultieme middel!