Maak vlot de switch naar het zomeruur met deze tips!

Be smart, spread the word.

zomeruur

Op 27 maart is het weer zover: dan schakelen we met z’n allen over naar het zomeruur. En dat is toch altijd even aanpassen. Want je klok een uur later instellen, dat betekent ook een uur minder slapen. Hoewel een uur niet zoveel lijkt, is het een heuse aanpassing voor je lichaam en geest. Gelukkig kun je dankzij domotica de omschakeling een stuk minder abrupt maken. Ontdek hier hoe het in zijn werk gaat.

Aangenaam wakker worden met aangepast licht

Heb je je klok net verzet naar het zomeruur? Dan word je een uurtje vroeger wakker gemaakt dan je biologische klok gewend is. Terwijl die fluistert dat het nog maar 6.00 uur is, schreeuwt de wekker naast je bed dat het al 7.00 uur is. Niet ideaal, zeker niet als het nog pikdonker is in de slaapkamer. Gun je lichaam de kans om geleidelijk aan wakker te worden door het licht in de kamer langzaam maar zeker te laten toenemen. Dankzij domotica is dat een fluitje van een cent. Via een app op je smartphone of tablet activeer je het licht in je slaapkamer automatisch op de gewenste sterkte, op het tijdstip dat je zelf verkiest.

Aangepaste thermostaat

Minstens even belangrijk voor je slaapcomfort is de temperatuur in de slaapkamer. Je slaapt het best wanneer het ‘s nachts lekker koel is, en je wordt het aangenaamst wakker als de temperatuur tegen de ochtend licht toeneemt. Pas de dag voor het zomeruur dus ook zeker de thermostaat aan. Heb je een domoticasysteem geïnstalleerd? Perfect, dan doe je dat met één simpele druk op de knop. Je bepaalt helemaal zelf wanneer en op welke sterkte de verwarming in actie schiet.

Alles geautomatiseerd? Vergeet het zomeruur niet

Heb je een domoticasysteem met alles erop en eraan? Dan is de kans groot dat alle elektrische toestellen, vergrendeling en belichting volautomatisch bediend worden. Handig, zolang je alles juist hebt ingesteld natuurlijk. Controleer de dag voor het zomeruur dus zeker de tijdstippen waarop alles geactiveerd wordt. Zo vermijd je bijvoorbeeld dat de lichten in huis ’s ochtends na je vertrek nog een uur voor niets branden.