Als er ons één woningtrend te wachten staat in 2016, dan wel domotica en smart home technologieën. Ze maken ons het dagelijkse leven gemakkelijker, en dat op alle gebieden. Veel huishoudelijke taken lopen een stuk efficiënter én we besparen flink wat energie. Alleen maar voordelen dus. En toch zijn domoticasystemen nog niet helemaal ingeburgerd. Sommige technologieën wachten nog op een definitieve doorbraak, terwijl andere duidelijk aan een opmars bezig zijn. We lijsten ze hieronder even voor je op.
Streaming zet de toon
Slimme technologieën hebben nog een weg te af leggen. Zo gaat dat nu eenmaal met ingrijpende innovaties. Toch vinden domoticasystemen almaar meer ingang bij de doorsneebevolking. Zo blijkt uit een onderzoek van het statistiekbureau Statista dat in de VS bijna 1 op vijf (17%) gezinnen een draadloos speakersysteem in huis heeft geïnstalleerd. De voordelen liggen voor de hand: je luistert op elk moment naar wat je wil. Bovendien bedien je de muziek met een mobiel toestel naar keuze. Op-en-top flexibiliteit tegen een haalbare prijs.
Slimme thermostaten
Een andere trend, die ook in België duidelijk naar voren komt, zijn slimme thermostaten. Een slimme thermostaat is een toestel waarmee je meer vat krijgt op je energieverbruik. De meeste slimme thermostaten zijn op afstand bestuurbaar via een app, zodat je waar je ook bent (binnen- of buitenshuis) de temperatuur in je woning kunt regelen. Daarnaast zijn slimme thermostaten vaak zelflerend: ze regelen op basis van data uit het verleden het meest gunstige stookgedrag.
Snelle doorbraak van smart home technologieën verwacht in 2016
In 2016 zullen de smart home technologieën zich verder doorzetten. Het is een logisch gevolg van onze hedendaagse behoeften. We willen méér tijd, méér duurzaamheid, minder tijdverspilling. En daar biedt domotica een antwoord op. Via je smartphone of tablet heb je van overal ter wereld draadloos toegang tot je domoticasysteem en je energieverbruik. Toestellen inschakelen, uitschakelen of programmeren? Het wordt een koud kunstje. Bovendien zijn de systemen makkelijk te installeren – zonder nieuwe bekabeling of zonder breekwerk.