4 slimme manieren om je woning koel te houden in de zomer

Be smart, spread the word.

woning koel houden

We kunnen er niet omheen: de aarde warmt op en dat voelen we. Niet alleen gaat de gemiddelde jaartemperatuur de hoogte in, de seizoenen worden ook extremer. Zo gaat de zomer almaar vaker gepaard met extreme hitte. Leuk voor een paar dagen, maar niet als de ondraaglijke warmte blijft aanhouden. Gelukkig zijn er ook enkele manieren om je woning koel te houden zónder dat je daarvoor zwaar hoeft te investeren. Een overzicht!

1. Gordijnen dicht en rolluiken naar beneden

Waar komt die hitte toch vandaan? Van de zon natuurlijk. De meest voor de hand liggende manier om je woning koel te houden is dan ook door je gordijnen dicht te doen en je rolluiken naar beneden te halen. Wordt het te donker in je woning? Hou dan zeker het zonlicht buiten aan de zuidkant van je woning en laat de gordijnen open aan de noordkant.

Tip: met domotica kun je de rolluiken automatisch laten zakken wanneer de temperatuursensoren in je woning merken dat het te warm wordt.

2. Laat lichten en elektronica uitgeschakeld

Hoe energiezuinig de elektronische toestellen in je woning ook zijn, verbruiken doen ze sowieso. En dat gaat natuurlijk gepaard met warmteafgifte. Probeer het gebruik van verlichting daarom tot een minimum te beperken. Hetzelfde geldt voor je computer, je televisie, … Laat ze niet in de stand-bystand, maar schakel ze volledig uit.

3. Open je ramen strategisch

Uiteraard is het in de zomer belangrijk om je woning ook voldoende te verluchten. Kies daarvoor de juiste momenten uit. ’s Ochtends is het nog lekker fris en kun je de verse ochtendlucht volop binnen laten stromen. Tegen de middag gaan de temperaturen gevoelig de hoogte in en is het tijd om ramen en deuren te sluiten. Op die manier blijft de frisse ochtendlucht binnen en de verzengende zomerhitte buiten.

4. Installeer temperatuursensoren

We haalden het al even aan in puntje 1: temperatuursensoren zijn een van de beste hulpmiddelen om de tropische warmte op een afstand te houden. Door in elke kamer een sensor te installeren kun je alles monitoren en via je domoticasysteem bijsturen waar nodig. En jawel, dit kan draadloos!