Een ‘slimme’ verwarming gaat verder dan een draadloze bediening. Zo kan een slimme verwarming je tonen hoeveel je verbruikt en zelfs leren uit je gedrag en routine. Het resultaat? Een verwarming die je actief helpt om te besparen op je energieverbruik!
Draadloos? Ja, draadloos!
Gedaan met continu naar de thermostaat te hollen om de temperatuur te wijzigen. Met een slim verwarmingssysteem kan je alles vanuit de zetel of vanop afstand bedienen. Van de aanpassing van de huidige temperatuur tot de programmatie van je verwarming: alles gebeurt moeiteloos en in enkele swipes via je smartphone of tablet.
Bovendien zijn er ook ‘snelknoppen’. De knop ‘afwezig’ laat bijvoorbeeld je huis weten dat er niemand aanwezig is, waarna de verwarming automatisch naar een bepaalde temperatuur zakt.
Met ONE domotica kun je bovendien gebruikmaken van drukknoppen om de ‘afwezig’-modus te activeren. Die schakelt alle verlichting uit en eventuele andere toestellen zoals de tv.
Zoneregeling houdt je verbruik binnen de perken
De traditionele verwarmingsinstallaties hebben één groot probleem: vanuit een centrale thermostaat worden alle kamers aangestuurd. Zo gebeurt het dat een groot deel van je huis onnodig opwarmt. Puur verlies, want ’s morgens is het bijvoorbeeld niet nodig om de eetkamer, bureau en logeerkamer te verwarmen. Enkel de badkamer en keuken of woonkamer zouden op dat moment verwarmd moeten worden.
Met zoneregeling kun je elke kamer apart verwarmen. Zo kun je dagprogramma’s opstellen waarbij je voor elke kamer een apart schema voorziet. Op die manier beperk je de kosten tot een minimum en haal je het maximum uit je verwarming.
Je verwarming leert de kneepjes van het vak
Een slim verwarmingssysteem bezit dus heel wat troeven. Het grootste voordeel is ongetwijfeld dat een slimme verwarming leert van je gewoontes en routine. Denk maar aan opstaan om 7u en om 22u30 gaan slapen.
Je verwarmingssysteem pikt dit op en verwerkt die routines in een dagschema. Zo kan de thermostaat zichzelf uitschakelen tussen 8 en 15.30u. Om 15.30 springt de verwarming aan, zodat het huis lekker warm is wanneer de kinderen terugkomen. En om 22u30 springt de verwarming vanzelf weer af.
En we gaan nog een stapje verder. Zo kan je de verwarming afstemmen op weersomstandigheden. Zakt de temperatuur onder het vriespunt? Dan moet de verwarming enkele graden hoger. Zorgt de zon voor voldoende warmte? Dan gaat de verwarming automatisch uit. Goed voor je portemonnee én het milieu!