Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen BEN-woningen of Bijna Energieneutrale woningen zijn. De opmars van passief- en BEN-woningen is dan ook nu al voelbaar. Het ideale moment dus om dieper in te gaan op de voordelen van domotica in een energiezuinige woning.
Wat zijn een BEN-woning en een passiefwoning eigenlijk?
Hun doel is hetzelfde, alleen de middelen zijn wat anders. Beide woningtypes willen hun energieverbruik minimaliseren. Een passiefwoning gaat echter nog een stuk verder dan de BEN-woning. Een passiefwoning heeft bijvoorbeeld al genoeg aan het vermogen van een strijkijzer om de woning tijdens de winter op te warmen.
We zetten de verschillen op een rij:
- In een passiefhuis mag de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming en koeling niet meer dan 15 kWh/m² bedragen. Bij een BEN-woning moet de behoefte gelijk zijn aan of kleiner zijn dan 70 kWh/m².
- Ook in het energieverbruik en de isolatiewaarden zijn er sterke verschillen:
- Passiefwoning: K-peil tussen K10 en K20 en E-peil van 0 of zelfs lager.
- BEN-woning: maximaal K40 en een E-peil dat lager of gelijk is aan E30.
De vraag is maar of je bereid bent de extra investeringen te maken die een passiefwoning vraagt. Qua totaalprijs is er een wezenlijk verschil tussen beide types en bovendien krijgen passiefhuizen de kritiek dat de zware investeringen niet rendabel zouden zijn. Iets wat bij BEN-woningen wel het geval is.
De slimme BEN-woning
Waar stop je dan het best je geld in? Als we kijken naar de energie- en isolatiewaarden van een kwalitatieve BEN-woning en die vergelijken met de energienormen van de overheid, dan zien we dat een BEN-woning met glans slaagt voor de test.
Investeren in energie is een noodzaak, maar daarbij mogen we het wooncomfort niet uit het oog verliezen. Met een slim domoticasysteem vang je twee vliegen in één klap. Het intussen erg uitgebreide scala aan mogelijkheden biedt heel wat troeven op beide vlakken. Zo laat domotica toe om slimmer om te springen met je energieconsumptie. Via je smartphone kun je moeiteloos opvolgen wat elk toestel verbruikt. Zo kun je grootverbruikers elimineren, maar ook toestellen programmeren om alleen tijdens de daluren te functioneren.
Wil je weten wat je waterpomp verbruikt op maandbasis en hoe snel je die investering terugverdient dankzij je zonnepanelen? Dan kan je via de domotica app alle gegevens raadplegen en moeiteloos het rekensommetje maken.
Tot slot biedt een ‘smart home’ – een woning uitgerust met een domoticasysteem – ook heel wat troeven op het vlak van wooncomfort. Denk maar aan de automatisering van je verlichting en verwarming – al dan niet aan de hand van sensoren. Daarnaast biedt domotica je de mogelijkheid om altijd en overal de controle te houden over je woning en toestellen via je smartphone.
Nog meer troeven en mogelijkheden voor de slimme BEN-woning ontdekken? Neem dan een kijkje tussen onze voordelen en mogelijkheden.
Bron: Vlaamse Overheid | Foto: Woningen Blavier