The Internet of Things en de evolutie van domotica

Be smart, spread the word.

internet of things - domotica thuis - domotica iphoneMet de opkomst van domotica en slimme toestellen, laait de discussie rond het ‘internet der dingen’ of the Internet of Things weer op. Maar wat is het Internet of Things nu juist en welke voordelen levert het ons op in het dagelijkse leven? Neem samen met ons een virtuele tour doorheen het digitale landschap.

De term ‘Internet of Things’ of kortweg IoT werd voor het eerst gebruikt in 1991, maar de gedachte erachter werd intussen wat aangepast. De hedendaagse definitie luidt als volgt: “Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.”

De ‘Smart-revolutie’

Het concept van het internet der dingen is nu dus gebaseerd op het feit dat toestellen, voorwerpen en zelfs mensen voorzien worden van sensoren en ingebedde informatie- en communicatietechnologie, zodat ze niet alleen hun omgeving kunnen analyseren, maar ook autonoom gegevens kunnen verzamelen. Elk toestel is met elkaar én het internet verbonden (en op termijn zelfs rechtstreeks met mensen).

Met de opkomst van slimme toestellen zijn de eerste stappen naar het internet der dingen al gezet. Heel wat slimme toestellen zijn voorzien van technologie om via het internet te kunnen communiceren, bijvoorbeeld met jouw domoticasysteem. Zo kunnen slimme thermostaten de weersomstandigheden volgen en daarop anticiperen. Detecteert het systeem dat er niemand thuis is? Dan weet de thermostaat dat de temperatuur (nog) niet verhoogd moet worden.

Zo zijn er ook al wasmachines die op afstand bediend kunnen worden dankzij Wi-Fi en met behulp van sensoren kunnen analyseren welke stoffen zich in de wasmachine bevinden, hoe vuil ze zijn, wat de juiste hoeveelheid wasverzachter moet zijn, enzovoort. De wasmachine kan dus zo goed als autonoom functioneren.

Het IoT biedt dan ook heel wat interessante mogelijkheden op vlak van domotica en smart homes. Maar het gaat verder dan dat …

Van ‘Internet of Things’ naar ‘Internet of Everything’

Momenteel wordt er vooral op de consument gefocust, maar er zijn al diverse plannen en projecten om het Internet of Things in onze gehele maatschappij te verwerken. Dat is ook één van de beginselen van het Internet of Things: een wereld waarbij fysieke dingen verbonden zijn met de virtuele wereld. In dat geval spreken we niet langer van the Internet of Things maar van the ‘Internet of Everything’.

Alles zal namelijk verbonden zijn met het internet: processen, mensen, gegevens en apparaten. Allemaal zullen ze met elkaar kunnen communiceren via het internet. Zo kunnen bepaalde industriële processen vereenvoudigd worden wat kosten verlaagt, kunnen pakketjes en containers door hun omgeving te analyseren zelf laten weten waar ze zich bevinden, weten dokters nog vóór ze een diagnose hebben gesteld of je dossier geraadpleegd hebben wat er met je aan de hand is en voor welke medicijnen je eventueel allergisch bent, enzovoort.

internet of things - iot en domotica systemen

The connected future

De mogelijkheden van het Internet of Everything zijn echt eindeloos. Wanneer alles met elkaar verbonden is, met elkaar kan praten en van elkaar kan leren, ligt de weg voor innovatie volledig open.

Er zijn echter wel nog enkele hindernissen. Zo is momenteel 99% van alle dingen in de fysieke wereld niet verbonden met het internet. Met behulp van sensoren kunnen echter zeer veel ‘domme’ toestellen snel en relatief makkelijk met het internet verbonden worden. En dan is er nog de kwestie veiligheid. Want des te meer zaken verbonden worden met het internet, des te meer potentiële doelwitten er zijn voor hackers.

Hoewel the Internet of Everything dus razendsnel realiteit wordt, is er toch ook nog een lange weg af te leggen om dit tot stand te brengen in onze hedendaagse maatschappij.

ONE Smart Control kijkt alvast reikhalzend uit naar de mogelijkheden die het IoE te bieden heeft. Domotica zal daarbij een centrale rol spelen en ONE trekt daarin bewust de kaart van innovator.

 

Bronnen: Wikipedia & Cisco